1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KLAVORA Franjo
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KLAVORA, Franjo


Rojen: 
10. januar 1899, Bovec
Umrl:  22. marec 1990, Šempeter pri Gorici


Kraj delovanja: 


Po osnovni šoli v Bovcu, ki jo je končal v Ljubljani, se je vpisal na učiteljišče v Gorici, maturiral pa na ljubljanskem učiteljišču leta 1917. Takoj po maturi je se je znašel v avstro-ogrski armadi kot eden izmed enoletnih prostovoljcev ter se šolal na šoli za častnike v Gradcu in Lipnici. Po vojni je leta 1919 začel službovati kot učitelj v Kranjski Gori, s poklicno potjo pa nadaljeval v Radovljici. V letih med 1924 in 1927 se je šolal na pedagoški akademiji v Zagrebu, med študijem pa se izobraževal tudi na gledališkem področju in opravil tečaj režije. Vrnil se je na Gorenjsko in bil na Jesenicah učitelj ter do druge svetovne vojne ravnatelj tamkajšnje meščanske šole. Bil je med soustanovitelji in voditelji jeseniškega amaterskega gledališča ter soustvarjalec dramskih iger in operet. Poleg tega je bil aktiven pri sokolski organizaciji. Nemški okupatorji so ga na začetku vojne zaprli ter ga nato skupaj z družino izgnali v Srbijo, od koder se je vrnil leta 1945. Po kratkem nadaljevanju poučevanja na jeseniški gimnaziji je bil premeščen v Tolmin, kjer je bil ravnatelj gimnazije, na učiteljišču pa je poučeval. Nekaj let je bil dopisnik Slovenskega poročevalca. Aktivno se je vključil v kulturno življenje na Tolminskem ter s sodelavci tudi v Tolminu vzpostavil amatersko gledališče, v katerem je tudi režiral več predstav. Sodeloval je tudi pri organiziranju Muzeja za Tolminsko v petdesetih letih. Sodeloval je pri pripravi prvega Tolminskega zbornika. V šestdesetih letih je bil ravnatelj osnovne šole v Tolminu, vodil pa je tudi Delavsko univerzo. Za svoje delo je Klavora prejel številna priznanja na državni oz. republiški in na občinski ravni.

Objave:
List iz gimnazijske kronike govori; v: Tolminski zbornik, Tolmin 1956
Dve obletnici Tolminskega prostovoljnega gasilskega društva; v: Tolminski zbornik, Tolmin 1956
Poslanstvo Tolminskega gledališča; v: Tolminsko gledališče: za 40-letnico KPJ in 250. predstavo, Tolmin 1959


Literatura
V. Klanjšček: Tolminsko gledališče; v: Tolminski zbornik, Tolmin 1956, str. 66-72
Primorski slovenski biografski leksikon, 8. snopič, Gorica 1982 (geslo KLAVORA Franjo)


Glej tudiPrispeval/-a: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 3.8.2012, Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh