1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOBAL Gregor
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KOBAL, Gregor


Rojen: 
proti koncu 17. stoletja, Slap ob Idrijci oziroma Sela pri Volčah
Umrl:  20.04. 1714, Gorica/Gorizia


Kraj delovanja: 


Gregor Kobal (v sodnih zapisih Cobau, po domače Kocaj) je bil eden izmed enajstih voditeljev tolminskega kmečkega punta leta 1713. Viri navajajo dva možna kraja rojstva: Slap ob Idrijci oziroma Podsela pri vasi Sela pri Volčah. Živel naj bi na Mostu na Soči (takratni Sveti Luciji). Točnega datuma njegovega rojstva ne vemo, kot tudi ni povsem natančno znana njegova vloga v skupini vodilnih kmečkih upornikov. Gregor Kobal je bil skupaj z Andrejem Laharnarjem edini, ki je bil obglavljen in ne tudi razčetverjen. Sodbo so izvršili 20. aprila 1714 na Travniku v Gorici. Njegovo ime je zapisano v mrliški knjigi goriške stolnice. Pokopan je na goriškem župnijskem pokopališču, današnjem Trgu sv. Antona. Ivan Pregelj ga omenja v svojem romanu Tolminci, Ljubka Šorli in Alojz Gradnik pa v svojih pesmih. Poročila o usmrtitvi puntarjev hrani Dvorni arhiv na Dunaju, nekaj dokumentov pa tudi Pokrajinski arhiv v Gorici in graški Deželni arhiv.    

 

Literatura
B. Marušič: Veliki tolminski punt leta 1713, Trst 1973
F. Bevk: Tolminski punt, Ljubljana 1973
J. Dolenc: Nove ugotovitve o zgodovinski resničnosti Pregljevega romana Tolminci, Ivan Pregelj, Interpretacije, Ljubljana 1999, str. 89-96
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 8, Gorica 1982, str. 79 
Veliki tolminski punt leta 1713: izbor gradiva, Tolmin 1973 


Glej tudi

link   Bogo Grafenauer: Veliki tolminski kmecki punt


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 26.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh