1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOBAL Ignacij
Foto: Arhiv Tolminskega muzeja
Galerija slik

KOBAL, Ignacij


Rojen: 
30. julij 1878, Prapetno Brdo
Umrl:  6. december 1922, Gorica (IT)


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli (Šentviška Gora) in gimnaziji (Gorica) se je vpisal na bogoslovje ter bil leta 1903 posvečen v duhovnika. Po dveletnem delu v knezoškofijski pisarni v Gorici je odšel na študij cerkvenega kanonskega prava v Rim. Po vrnitvi na Goriško je bil krajši čas kaplan v Dornberku, potem pa je bil imenovan za stolnega vikarja v Gorici. Istočasno je prevzel tudi mesto profesorja na tamkajšnjem učiteljišču in postal član številnih cerkvenih, šolskih in drugih organizacij. Od leta 1909 do smrti je vodil goriško Marijino družbo, bil je član izpraševalne komisije za slovenske učitelje na Goriškem, zastopnik cerkve v okrajnem šolskem svetu, član uprave škofijskega semenišča in Alojzijevišča, bil je v načelstvu Katoliškega tiskovnega društva, v političnemu društvu Edinost, v zboru svečenikov sv. Pavla in drugih organizacijah.
Postal je cenjen, vodilni mož med tedanjimi goriškimi Slovenci, ki je slovel tudi kot odličen pridigar. Prav zaradi velikonočne pridige je bil leta 1919 aretiran in poslan za dva meseca v zapor. Po vrnitvi na prostost je začel bolehati in se ni več opomogel. Leta 1921 je bil imenovan za goriškega stolnega župnika, malo pred smrtjo pa še za kanonika Metropolitanskega kapitlja.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, zv. 8, Gorica 1982
J. Ličan: Dijaški zavod Alojzijevišče v Gorici, Koledar GMG 1925, str. 75-78
Dr. Ignacij Kobal, Goriška straža, št. 50 (1922), str. 1
K. Kofol: Msgr. dr. Ignac Kobal, duhovnik in narodni delavec, Zbornik Šentviške planote, Ponikve 1998, str. 183-185


Glej tudiPrispeval/-a: Karla Kofol, Tolminski muzej
Zadnja sprememba: 30.7.2012, Karla Kofol, Tolminski muzej

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh