1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOGEJ Rudi
Foto: Avtor neznan. Fotografija objavljena v Tolminskem zborniku (1975), str. 419.
Galerija slik

KOGEJ, Rudi


Rojen: 
16. april 1899, Idrija
Umrl:  25. januar 1968, Tolmin


Kraj delovanja: 


Bil je sin rudarske družine. Po osnovni šoli se je vpisal na realko v Idriji, vendar je šolanje prekinil, ker je šel v vojsko. Po vojni se je zaposlil v rudniku živega srebra v Idriji, vendar je kmalu za tem odšel v Zagreb, kjer je študiral slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti. Po študiju je živel nekaj časa na Dunaju, potem se je vrnil v Idrijo in si ustvaril družino. Iz želje po slikarskem izpopolnjevanju se je z družino preselil v Firence, kjer je ostal 20 let. Tu je živel boemsko življenje; preživljal se je predvsem s slikarskim opremljanjem raznih publikacij, največ je slikal v akvarelu. Med drugo svetovno vojno se je pridružil OF in delal za propagandni center NOV. Po vojni se je zaposlil kot učitelj risanja na klasični gimnaziji v Ljubljani, leta 1945 pa se je preselil v Tolmin in ostal tam do smrti. Na tolminski gimnaziji je poučeval do leta 1954. V tem obdobju je akvarelni tehniki dodal slikanje z oljem. Upodabljal je predvsem motive iz ljudskih pesmi in pripovedi (pravljico o Zlatorogu), ter realistične motive iz narave (Tolminko in Sočo). Ustvarjal je scene za gledališke igre, zrežiral je nekaj iger za predstavo na prostem (v Čadrgu in Zatolminu), slikarsko opremil turistične panoje in prvi Tolominski zbornik iz leta 1956. 
Nekatere njegove slike hranita muzej v Trenti in Tolminski muzej, največ pa jih je Rudi Kogej sam podaril ali prodal že takoj po nastanku. Razstav je imel zato le malo. V Tolminu je postavljen doprsni kip slikarja.

 

Literatura
H. Uršič: Kratek oris življenja in dela akademskega slikarja Rudija Kogeja, Tolminski zbornik (1975), str. 419-421
K. Roš: Čas je za obuditev spominov na Rudija Kogeja, Delo (1996), št. 66, str. 7
M. Vuk in M. Grego: Tolminski slikarji 20. stoletja: razstava 14. september - 14. oktober 2001
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 8, Gorica 1982, str. 94
R. Kogej: 1899-1968, Kanal ob Soči, Tolmin, 1998

 


Glej tudi

link   Tolminski blog


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 2.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh