1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOMEL plemeniti SOČEBRAN Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KOMEL plemeniti SOČEBRAN, Andrej


Rojen: 
3. oktober 1829, Solkan
Umrl:  12. november 1892, Gradec (Avstrija)


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Solkanu očetu Antonu, po poklicu kovaču, in materi Katarini. V družini je bilo dvanajst otrok, Andrej je bil drugi najstarejši.  Šolal se je v Gorici in leta 1848 zaključil učiteljišče.  Službovati je začel kot organist v solkanski cerkvi ter kot občinski tajnik. Ob vojaškem naboru leta 1848 (nekateri viri 1849) je zaprosil, naj vzamejo raje njega kot brata Miho (Mihaela) in tako se je začel uriti za vojaka v Ogleju.

Sledilo je poučevanje baronovega sina v Vidmu in nato na vojaški šoli v Čedadu. Večkrat je bil premeščen: v Bergamo, Belluno, Olomuc, na Dunaj, Budejovice, Terezin, Ustje na Labi, Ostrogon, Celovec, Kromeriž. Obenem je tudi napredoval od kadeta, do poročnika, stotnika do častnega majorja. Ta naziv je prejel od cesarja ob upokojitvi 1886.

Napisal in založil je približno 16 knjig na temo vojskovanja in orožja; knjige so večinoma dvojezične, slovenske in nemške, in so bile namenjene tako slovenskim vojakom kot njihovim učiteljem. 

Poročil se je leta 1865 z Ido Rössel, hčerko svetnika v Dunajskem Novem mestu (Wiener Neustadt,  Spodnja Avstrija), s katero sta imela hčer.

Leta 1879 je od cesarja prejel plemiški naziv, izbral si je naziv plemeniti Sočebran. Umrl je v Gradcu star 64 let; tu je pokopan na pokopališču sv. Petra.


Dela:
Komel, A. Bojna služba, raztreseno vojevanje, nova puška in slovensko-nemški in nemško-slovenski slovarcek. - Celovec, 1873 .
Komel, A. Kratek pouk o zemljišci slovensko-nemški ces. kr. slovenskim vojakom v uporabo po vprašanjih i odgovorih. - [Celovec], [1883?].
Komel, A. Kurzgefaßte praktische Grammatik der slovenischen Sprache für Deutsche ... - [Klagenfurt], 1878.
Komel, A. Puška repetirka : v vprašanjih in odgovorih s slovarckom cesarskim in kraljevim vojakom v pouk. Ljubljana, 1891.
idr.


Literatura
Andrej Komel pl. Sočebran. Dom in svet, l. 1894, 7, 1. Dostopno na dLib.
Andreju Komelu pl. Sočebranu v spomin! : listek. Slovenec, 1892, 20, 269 in 270, Dostopno na dLib.
Korošec, T. Andrej Komel pl. Sočebran. Ljubljana : FDV, 2004.
Primorski slovenski biografski leksikon : 8. snopič. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1982, str. 110-111.
Slovenski biografski leksikon : 4. zvezek. Ljubljana : Zadružna gospodarska banka, 1932. str. 492-493.
Kaučič, F. Major Andrej Komel pl. Sočebran : življenjepis. Koledar Družbe sv. Mohorja, 1897, str. 38-40. Članek je podpisan s psevdonimom Sevničan.


Glej tudi

link   Dokumentarec RTV Slovenija


Prispeval/-a: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 10.10.2012, Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh