1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOMEL Silvester
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KOMEL, Silvester


Rojen: 
5. september 1931, Rožna Dolina pri Gorici
Umrl:  24. december 1983, Rožna Dolina pri Gorici


Kraj delovanja: 


Silvester Komel po končani osnovni šoli v Gradišču ob Soči opravi malo maturo na klasični gimnaziji v Gorici in prične leta 1947 v Ljubljani obiskovati Šolo za umetno obrt. Po tretjem letniku zaradi bolezni šolanje preneha. Leta 1953 se vrne v Ljubljano, kjer uspešno opravi sprejemni izpit na Akademiji za upodabljajočo umetnost. Leta 1958 postane učitelj likovnega in tehničnega pouka na osnovni šoli v Mirnu pri Gorici. Tam deset let »angažirano uveljavlja novodobne pedagoške metode, s katerimi učinkovito spodbuja ustvarjalnost učencev in jih neposredno naveže na kraško kamnoseško izročilo; ukvarja se tudi z uporabno grafiko« (Bernik: Silvester Komel, 1985).
Leta 1960 pripravi prvo samostojno razstavo v preddverju OLO stavbe v Novi Gorici (današnja občinska stavba). Leta 1968 diplomira in postane učitelj likovnega pouka na osnovni šoli v Šempetru pri Gorici. Ves svoj prosti čas posveti ustvarjanju. S samostojno razstavo v ljubljanski Mestni galeriji leta 1971 postane znan tudi širši javnosti. V letih, ki sledijo, ima številne samostojne in skupinske razstave tako doma kot v tujini (Beograd, Benetke, Bonn, Köln, Novi Sad, Zürich, ,…). Za svoje delo prejme leta 1975 Bevkovo nagrado in leta 1981 nagrado Prešernovega sklada. Silvester Komel umre med pripravo velike retrospektivne razstave. Leta 1984 jo skupaj z Goriškim muzejem na gradu Kromberk postavi dr. Stane Bernik.
Likovni kritiki so Komela označili kot značilnega predstavnika abstraktnega slikarstva in izjemnega kolorista, ki je postopoma razvil skrajno osebno interpretacijo abstraktnega iluzionizma.

Odkupi Komelovih del: Ljubljana; Moderna galerija, Ljubljana; Kulturna skupnost Slovenije, Ljubljana; Skupščina mesta Ljubljana, Nova Gorica; Goriški muzej, Nova Gorica; Temeljna kulturna skupnost, Koper; Galerija Loža, Koper; Temeljna kulturna skupnost, Murska Sobota; Paviljon arhitekta F. Novaka, Beograd; Galerija KNU, Beograd; Republićka zajednica kulture, Novi Sad; Opštinska zajednica kultura, Gradec; Neue Galerie am Landesmuseum, Trst; Regione Autonoma Friuli – Venezia Giulia.Literatura
Komel S. 1971. Komel: Mestna galerija Ljubljana, [7.XII.- 28.XII. 1971]. Ljubljana : Mestna galerija
Bernik S., Komel S. 1984. Silvester Komel : retrospektivna razstava. Nova Gorica: Goriški muzej
Bernik S., Komel S. 1985. Silvester Komel. Ljubljana : Mladinska knjiga


Glej tudi

link   Slovenski slikar Silvester Komel


Prispeval/-a: Irena Tul, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 21.8.2012, Irena Tul, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh