1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KONJEDIC Marija Nada
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KONJEDIC, Marija Nada


Rojena: 
20. maj 1908, Plave
Umrla:  19. april 1981, Gorica


Kraj delovanja: 


Rodila se je v premožni in ugledni družini v Plavah. Pri štirih letih je zbolela za otroško paralizo, ki je bila takrat neozdravljiva. V mladih letih je zato težko hodila, kasneje si je pomagala s palico. Zadnjih petnajst let svojega življenja je bila priklenjena na invalidski voziček in se zato zadrževala doma.

Po prvi svetovni vojni se je z družino preselila v Ljubljano, kjer je študirala pri uršulinkah. Bila je izredno nadarjena za jezike, zato ni čudno, da si je za svoj življenjski poklic izbrala ravno prevajalstvo. Obvladala je italijanščino, nemščino, francoščino, angleščino, srbohrvaščino, latinščino, prevajala je tudi iz ruščine, poljščine, češčine, švedščine in norveščine.

S prevajalstvom se je pričela ukvarjati že v času študija pri uršulinkah, ko je veliko prevajala za škofijski urad. Njena prva služba je bila pri dnevniku Slovenec, kjer so njeni prevodi izhajali v podlistkih. Po drugi svetovni vojni se je vrnila v Gorico in delovala kot tolmač pri zaveznikih, preživljala pa se je z lekcijami iz jezikov. Kmalu se je zaposlila na RAI Trst. Prvi prevod v tej službi je nastal leta 1948, zadnji pa leta 1977. V tem času je prevedla 152 iger iz različnih jezikov.

Saša Vidmar


Dela:
H. Malot: Brez doma, 1944 (prevajalka)
N. Salvaneschi: Sonce v senci, 1943 (prevajalka)


Literatura
Humar K. Nada Konjedic se je poslovila. Koledar Goriške Mohorjeve družbe, 1982, str. 84.
Primorski slovenski bibliografski leksikon
: 8. snopič. Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1982.
Umrla je Nada Konjedic. Katoliški glas, 1981, št. 17, str. 2.Glej tudiPrispeval/-a: Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 28.5.2014, Polonca Kavčič, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh