1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOS Viktor
Foto: Arhiv Nataše Kos Kavčič
Galerija slik

KOS, Viktor


Rojen: 
4. september 1899, Podmelec
Umrl:  22. julij 1987, Šempeter pri Gorici (pokopan v Komnu)


Kraj delovanja: 


Maturiral je v Gorici leta 1920. Na željo staršev se je vpisal na bogoslovje v Gorici in bil tam leta 1923 posvečen v duhovnika. Po posvetitivi je dve leti služboval kot kaplan v Bovcu, za tem dve leti kot kurat v Logu pod Mangrtom, potem je bil pet let župnijski upravnik v Žabnicah pod Svetimi Višarjami (tu je skrbel tudi za cerkev na Sv. Višarjih), nazadnje pa skoraj 40 let župnik in dekan v Komnu (1932-1971). S Komenci in Rihenberžani je delil kruto usodo druge svetovne vojne: februarja 1944 so Nemci obkolili Komen, Rihenberg (današnji Branik) in nekatere druge bližnje vasi ter internirali okoli 1100 prebivalcev. Skupini se je poleg kaplana Mirka Renerja prostovoljno pridružil tudi dekan Viktor Kos. V taborišču v Neumarktu na Bavarskem so zdrave internirance razposlali po raznih bavarski mestih na prisilno delo, kakih sto bolnih, ostarelih in otrok pa obdržali v "lazaretskem" delu taborišča. Z njimi je ostal tudi Viktor Kos, in sicer je vseh 17 mesecev skrivaj opravljal duhovniška dela (krščeval, spovedoval, nosil sv. obhajilo, pokopaval ipd.). Povezal se je tudi z nekaterimi duhovniki na Bavarskem in prek njih zbiral obleke ter hrano za internirance. Junija 1945 se je s pomočjo ameriške vojske skupaj s Komenci vrnil v Komen. Med požganimi hišami je bilo tudi župnijšče, zato je do upokojitve bival v večih hišah v vasi. Po upokojitvi leta 1971 je delal kot bolniški kurat v bolnišnici v Šempetru pri Gorici. 1973. leta je na Sveti gori daroval zlato mašo. 
Viktor Kos je dobil častni naziv monsinjora leta 1964. 1999. leta so mu Komenci odkrili spominsko ploščo.

Kronika Komencev in Rihemberžanov na Bavarskem 1944-45
Kraševci in Rihemberžani v vojni internaciji na Bavarskem : ob 30-letnici požiga Komna in Branika-Rihemberga, 1974  


Literatura
D. Makuc: In gnojili boste nemško zemljo, Gorica 1990
D. Makuc, Z. Kuštrin: Zvest domovini - nikoli hlapec : slovesnost ob deseti obletnici smrti komenskega dekana msgr. Viktorja Kosa, Kras (1997), št. 22, str. 8-9
I. Uršič: Iz zapuščine Viktorja Kosa : ob 20. obletnici smrti nekdanjega komenskega dekana Viktorja Kosa, Koledar (2008), str. 75-77
K. Humar: Dekan Viktor Kos, Koledar (1988), str. 151-153
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 8, Gorica 1982, str. 133-134 


Glej tudi

link   Obcina Komen: castni obcani
link   Spletna stran casopisa Družina


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 12.6.2018, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh