1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOVAČ Ivo
Foto: Avtoportret. Arhiv Pilonova galerija Ajdovščina
Galerija slik

KOVAČ, Ivo


Rojen: 
25. februar 1927, Ajdovščina
Umrl:  7. julij 2003, Ajdovščina


Kraj delovanja: 


Ivo Kovač se je rodil v družini takratnega ajdovskega župana Ignacija Kovača in njegove žene Pie Šapla. V rojstnem kraju je dokončal osnovno šolo, nadaljeval na gimnaziji v Gorici in kasneje, v času vojne, obiskoval znanstveni licej v Vittoriu Venetu. Novembra 1944 je bil mobiliziran v partizane, konec marca 1945 so ga Nemci na Poreznu zajeli in ustrelili. Strel je sicer preživel, vendar mu je ta pustil posledice za vse življenje – ostal je skorajda popolnoma gluh.
Po koncu vojne se je vpisal na takrat novoustanovljeno Akademijo za upodabljajočo umetnost v Ljubljani. Po končanem študiju leta 1950 se je v Ajdovščini zaposlil kot učitelj likovnega pouka in umetnostne zgodovine na gimnaziji kasneje pa tudi na ajdovski osnovni šoli. Kot dolgoletni pedagog je znal generacijam dijakov in učencev približati likovno umetnost na njemu lasten način: z veliko potrpežljivosti in znanja ter občutkom za realno podajanje snovi.
Že takoj po vojni pa se je kot amaterski igralec seznanil tudi z gledališčem. Sodeloval je v razgibanem kulturnem življenju Ajdovščine kot igralec, scenograf in tudi kot režiser, saj je v Ljubljani obiskoval režiserski tečaj. Z leti je opustil grafiko in olje, vedno redkeje pa je ustvarjal tudi v akvarelu. Izdelal je nekaj diplom, osnutkov za značke, ilustriral učbenik Bogomirja Lojka Moja gredica (1966) in pesniško zbirko Ludvika Zorzuta Ptička briegarca (1974).
Februarja 2003 so v Pilonovi galeriji v Ajdovščini pripravili pregledno razstavo njegovih del.Popis njegovih del in razstav je objavljen v: Ivo Kovač: risbe, akvareli, grafike. Pilonova galerija, Ajdovščina, 2003


Literatura
 Ivo Kovač: risbe, akvareli, grafike. Pilonova galerija, Ajdovščina, 2003
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 8. Gorica, 1982, str. 158.Glej tudiPrispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 25.1.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh