968 oseb Primorci.si Primorci.si
x



Primorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOVAČ Tinkara
Foto: Arhiv Tinkare Kovač
Galerija slik

KOVAČ, Tinkara


Rojena: 
3. julij 1978, Koper
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Tinkaro Kovač je odkril primorski skladatelj Danilo Kocjančič, ki je kasneje, skupaj s tekstopiscem Dragom Mislejem - Mefom, tudi napisal prve skladbe za njen prvenec. Poleg glasovnih zmogljivosti odlikujejo pevko virtuozno igranju flavte in kakovostne skladbe. Od leta 1997, ko je izdala svoj prvi single, Veter z juga, je pri založbi ZKP RTV Slovenija izdala dva albuma (Ne odhaja poletje in Košček neba), od leta 2001 je za založbo Dallas Records do danes izdala še tri studijske albume (Na robu kroga, O-range in aQa) single Spezzacuori, posebni projekt v štirih jezikih v sodelovanju s furlansko založbo Numar Un in Best Of kompilacijo. Album O-range je v mednarodni različici izšel tudi v Italiji (EMI) in na Hrvaškem (Dallas). Leta 2012 je izdala (Dallas) album priredb ex-jugoslovanskih skladb, v sodelovanju s producentom in glasbenikom Iztokom Turkom.

V petnajstih letih svojega delovanja na glasbeni sceni je prejela številne nagrade:
  • prva nagrada na Festivalu MMS 1997,
  • 8 Zlatih petelinov leta 1998,
  • zlata in platinasta odličja za vse albume,
  • druga nagrada na izboru za Evrovizijo v Sloveniji leta 1999,
  • najboljši video in skladba na TV MP3 NOW v Londonu leta 2000,
  • uvrstitev njene avtorske skladbe Reason Why med deset najboljših na tekmovanju ISC leta 2003, ipd.
S svojimi številnimi in raznolikimi zasedbami je v teh letih odigrala preko 800 koncertov v Sloveniji, Hrvaški, Avstriji in Italiji. Med pomembnejša svetovna sodelovanja na odru in v studiu uvršča Iana Andersona (Jethro Tull), Roberta Planta (Led Zeppelin), Carlosa Nuneza, Dana Laveryja, Massima Bubolo, Bungara in Paula Millnsa.

Diskografija:

Rastemo, 2012
The best of Tinkara, 2009
aQa, 2007
Enigma, 2004
O-range, 2003
Na robu kroga, 2002
Košček neba, 1999
Kompilacije, 1998
Ne odhaja poletje, 1997
Singli, 1996
Sodelovanja, 1995


Literatura
Tinkara Kovač (online). Dostopno na: http://www.tinkara.net/si. 
Gruden, M. Tinkare Kovač z začetka ni več in je tudi več ne bo! v Nedelo : slovenski nedeljski časnik, 2012, let. 19, št.33.


Glej tudi

link   Avdio video glasbeni posnetki (Spletna stran Tinkare Kovač)
link   Spletna stran Tinkare Kovač
link   Intervju s Tinkaro Kovač (članek v Nedelu)


Prispeval/-a: Luana Malec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 10.3.2013, Luana Malec, Knjižnica Koper

print  Natisni



Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh