1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KOVAČIČ Alojz
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KOVAČIČ, Alojz


Rojen: 
14. maj 1902, Drobočnik
Umrl:  sredina marca 1943, koncentracijsko taborišče pri Linzu


Kraj delovanja: 


Ko je v Sv. Luciji (na današnjem Mostu na Soči) končal osnovno šolo, se je izučil za kovača. Delo je najprej opravljal doma. Že zelo mlad je začel sodelovati v ilegalnem protifašističnem gibanju celice pri Sv. Luciji. Čez mejo je tihotapil literaturo, na jugoslovansko stran pa je pomagal mnogim političnim in drugim ubežnikom. Potem, ko je leta 1927 kupil kovačijo na Grahovem ob Bači, je vodil ilegalne dejavnosti v Baški grapi ter sodeloval s celicami v Rutu, na Grahovem, Temljinah, Kneži in Koritnici. Leta 1933 je s petčlansko držino pobegnil na Dolenjsko in pri Stični odprl kovačijo. Kot gospodarski referent je sodeloval z NOB, ob napadu na Jugoslavijo pa se je pridružil legiji primorskih izseljencev. Pozimi leta 1944 je bil v bitki z Nemci pri Žužemberku prestreljen skozi stegno; tako ranjenega so ga Nemci internirali v taborišče pri Linzu, kjer je po štirih mesecih umrl.    

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19., Gorica 1993, str. 670 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 15.5.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh