1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRAGELJ Jožko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KRAGELJ, Jožko


Rojen: 
4. februar 1919, Modrejce
Umrl:  27. november 2010, Vipava (pokopan na Marijinem Celju v Ligu)


Kraj delovanja: 
Lig


Po osnovnem šolanju na Mostu na Soči se je izobraževal goriški gimnaziji ter nadaljeval s študijem na goriškem bogoslovju. V Gorici je bil za duhovnika posvečen leta 1942, nakar je bil kaplan v Idriji in nato do leta 1948 župnijski upravnik na Livku.

V okviru sodnih procesov proti duhovščini je bil decembra 1948 aretiran in zaprt. Obsodili so ga na smrt z ustrelitvijo, a je bila kasneje sodba spremenjena na dvajset let prisilnega dela in nato znižana. V zaporih, tudi v samicah, bunkerjih in delovnih taboriščih, je prebil do julija 1956 ter bil pogosto deležen ponižujoče obravnave. Izpuščen je bil pogojno. Zapor in odnos oblasti do cerkvenega oziroma verskega življenja sta zelo zaznamovala njegovo življenje in delo. Svoja najtežja leta je opisal v knjigi Iz moje celice.

V drugi polovici petdesetih let je nadaljeval s službovanjem kot župnijski upravnik v Velikih Žabljah in Brju, nato v šestdesetih letih v Gočah pri Vipavi in daljše obdobje na Marijinem Celju v Ligu, nato še v Vrtojbi, Podkraju in Batujah. Zadnja leta svojega življenja je preživel v Vipavi in Gorici.

Kragelj je bil urednik, soavtor ter sodelavec pri številnih objavah v obliki zbornikov ali pri člankih v koledarjih, revijah, časopisih in knjigah. Med drugim je zbiral gradivo Jožeta Abrama, Ivana Trinka, Vinka Vodopivca, izdal je zbirko izvirne proze Moja Tolminska, deloval je kot urednik Trinkovega koledarja. Poleg pisanja o Tolminski se je posvečal objavam o Beneški Sloveniji, ki so med drugim izhajale v revijah Naša pot, Ognjišče in v Družini ter v Novem Matajurju. O večini župnij, v katerih je deloval, je objavil publikacije o njihovi zgodovini in sodobnem položaju. Med Kragljevimi literarnimi deli izstopa povest Simon iz Ruta.

Kot prevajalec je bil dejaven pri slovenjenju italijanske verske literature.

Izbor del:
Moja Tolminska: črtice, Gorica 1975
Moje celice, Ljubljana 1990
Simon iz Ruta, Gorica 1991
Svete Višarje : kratek vodnik, na Svetih Višarjih 1996
Od postaje do postaje, Gorica 1998
Vinko Vodopivec: življenje in delo, Koper 1999
Kamni govorijo, Gorica 2001
Primorski duhovniki: kulturni delavci 20. stoletja, Gorica 2002
Pobitim v spomin, Gorica 2003
Stanko Stanič : življenje in delo, Gorica 2006
Iz vojne v novo življenje, Celje 2007


Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 8. snopič, Gorica 1982 (geslo KRAGELJ, Jožko)


Glej tudi

link   Clanek o Jožku Kraglju ob obletnici njegovega duhovniškega posvecenja (Družina, 5. 8. 2007)


Prispeval/-a: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 31.7.2012, Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh