1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRAVANJA Matija
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KRAVANJA, Matija


Rojen: 
24. februar 1832, Bovec
Umrl:  13. november 1903, Gorica/Gorizia


Kraj delovanja: 


Teologijo je študiral v goriškem bogoslovnem semenišču, kjer je bil leta 1856 posvečen v duhovnika. Z naslednjim letom je bil določen za župnjiskega namestnika in učitelja v zgoniškem župnišču. V letih 1866 do 1880 je bil pisar na goriški škofiji, nakar je postal nadškofijski tajnik in tajnik cerkvenega nadškofijskega sodišča. 1844. leta je nastopil mesto kanclerja in ravnatelja goriškega nadškofijskega ordinariata. Že leta 1872 je skupaj z dr. Gabrijevčičem, dr. Hrastom, prof. J. Marušičem in kanonikom Š. Benso ustanovil Slovensko katoliško društvo, ki je zastopalo verske, socialne ter narodne pravice in zahteve goriških Slovencev. Skupaj so izdajali tudi tednik Glas. Po letu 1883 je bil blagajnik Goriške ljudske posojilnice.    

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 8, Gorica 1982, str. 191 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh