1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KRIŽ Aljoša
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KRIŽ, Aljoša


Rojena: 
26. avgust 1961, Koper
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Aljoša Križ je slikarka, keramičarka, lutkarica in pravljičarka. Rodila se je  v Kopru. Živi in ustvarja v Izoli.
Njen oče je bil Slovenec z Goriškega konca, mama pa prihaja iz hrvaško romunske družine, saj je bil njen oče po rodu Romun. Aljošina starša sta delala in študirala v Sarajevu, kjer sta se spoznala in poročila. Kasneje sta živela v Zagrebu in se nato ustalila v Izoli.
V njeni družini so bili vsi veliki ljubitelji umetnosti. Njen romunski dedek je bil glasbenik. Igral je violino in flavto. Z glasbo je kot generacijsko izbrani predstavnik v obrednih praznovanjih klical in zbujal ženske iz transa.

Aljoša je zaposlena v galeriji Alga kot galeristka in organizatorka razstav. Od decembra leta 2011 v Izoli organizira Primorski pravljični festival z mednarodno udeležbo. Pri organizaciji PPF sodeluje z Mestno knjižnico Izola, Javnim skladom za kulturne dejavnosti občine Izola, Skupnostjo Italijanov občine Izola ter z založniki, pisatelji  in pravljičarji iz sosednje Italije. Primorski pravljični festival, ki poteka na različnih lokacijah v Izoli in izolskem zaledju, otroke in odrasle razveseljuje v prvih dneh meseca decembra. Festival bogatijo mednarodne razstave lutk in otroških ilustracij. Med dogajanji na PPF so tudi strokovna predavanja o pomenu pravljic in pripovedovanja. Festival redno spremljajo lokalni, regionalni in republiški mediji (časopisi, radio, TV).

Aljoša je tudi slikarka. Nad slikarstvom se je navdušila že v mladosti, ko si je s starši ogledala številne razstave v raznih galerijah. Kasneje se je udeležila več slikarskih tečajev na Likovni akademiji v Ljubljani. S pomočjo prijateljice in mentorice Ingrid Knez je pripravila svojo prvo razstavo, sledile pa so še številne druge skupinske in samostojne razstave.
Pri oblikovanju keramike jo posebej priteguje figura.
Ukvarja se še z izdelavo in animacijo lutk. Ustanovila je lutkovno društvo Marionette. V lutkarstvu se izpopolnjuje na izobraževalnih tečajih in seminarjih na AGRFT in v Lutkovnem gledališču v Ljubljani. S krajšimi lutkovnimi predstavami razveseljuje otroke v vrtcih in šolah ter odrasle s posebnimi potrebami v Varstveno delovnem centru v Izoli.
Kot pravljičarka s pripovedovanjem pravljic nastopa v vrtcih, šolah, na pripovedovalskih festivalih, v Varstveno delovnem centru in v domovih za starejše občane.

Dejavna je tudi v Društvu Deteljica. O temi posvojitve otrok predava v vrtcih in v šolah.
Napisala je tudi roman Kure o življenju v Izoli, ki pa še čaka na založnika.


 

Literatura
Pahor Špela: Lutke so zabava brez meja – pogovor z Aljošo Križ. V: Bonbon, 12. dec. 2006
Pahor Špela: O slikarstvu, lutkah, posvojitvah in o sebi : Aljoša Križ. V: Mandrač, 14. dec. 2006
Pahor Špela, Loredana Gec: Istrska srečanja, intervju z Aljošo Križ. Zvočni posnetek. Radio Trst A, 3. jun. 2009, Oddaja Istrska srečanja
Ksenija Orel: Aktivna Aljoša iz Alge. V: Mandrač, 5. maj 2011


Glej tudiPrispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Zadnja sprememba: 16.5.2013, Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh