1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KUK Ivan (Janez)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KUK, Ivan (Janez)


Rojen: 
20. april 1823, Tolmin
Umrl:  13. september 1864, Dunaj


Kraj delovanja: 


Po dokončani gimnaziji in dveh letih študija filozofije je služboval kot uradnik v avstrijski vojni mornarici, najprej v Trstu, nato v Pulju.

Med svojim bivanjem v Trstu je začel s pisanjem domoznanskih spisov, ki jih je med drugim objavljal v mladinski reviji Vedež, v Ljubljanskem časniku, reviji Prijatel in v Slovenskem prijatlu ter v Kmetijskih in rokodelskih novicah.

Njegove objave predstavljajo večinoma krajši anekdotični ali domoznanski prispevki, med katerimi imajo nekateri avtobiografske značilnosti, na področju literarature pa se je loteval tudi povesti.

Kuk je imel v zakonu pet otrok, poleg znanja tujih jezikov pa je tudi sicer veljal za razgledanega človeka. Njegove objave dokazujejo tudi njegovo narodno zavdnost ter navezanost na Tolmisko in širše Primorsko. Objave v osrednjeslovenskih časnikih dokazujejo tudi spremljanje družbenega dogajanja na Kranjskem.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 9. snopič, Gorica 1983 (geslo KUK, Ivan)


Glej tudiPrispeval/-a: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 9.10.2012, Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh