1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KUK Jože
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KUK, Jože


Rojen: 
9. julij 1922, Bovec
Umrl:  29. september 1948, Log pod Mangrtom


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Bovcu se je Kuk Jože vpisal na gimnazijo v goriškem malem semenišču. Ko je leta 1942 zaključil šolanje na klasičnem liceju v Gorici, se je vpisal na Fakulteto za inženirstvo Univerze v Padovi, vendar se je že takoj v začetku naslednjega leta vrnil v Bovec, kjer je pristopil k partizanom. Dobil je partizanski naziv Boris. V enotah SKOJ in KPS je opravljal političnovojaške funkcije. V Gradnikovo brigado se je vključil 1943. leta ter prišel z njo na Tržaško. Tu je postal politični komisar Vojkove brigade, nato politični komisar Tržaške udarne brigade, v letu 1944 pa politični komisar enaintridesete divizije. V začetku leta 1945 mu je bilo dodeljeno mesto političnega komisarja goriškega vojnega območja, istega leta se je iz Gorice umaknil najprej v Ljubljano, kasneje pa v Postojno. Še naprej je opravljal delo političnega komisarja. Pri razmejevanju Italije in Jugoslavije leta 1947 je bil vodja ene izmed izvajalskih komisij. Umrl je v prometni nesreči v Logu pod Mangrtom. 

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 19, Gorica 1993, str. 679 
S. Petelin: Vojkova brigada, Nova Gorica 1968
S. Petelin: Enaintrideseta divizija, Ljubljana 1985


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh