1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
KUTIN Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

KUTIN, Anton


Rojen: 
19. marec 1878, Trst/Trieste
Umrl:  19. december 1959, Ljubljana (pokopan v Mariboru)


Kraj delovanja: 


Mati Antona Kutina je bila Bovčanka. Ker je dobila delo pri bogati družini v Trstu, ga je dala v varstvo svoji sestri v Bovec, kjer je dokončal osnovno šolo. Po ravnateljevih priporočilih je odšel na šolanje v Trbiž, vendar mu okolje ni prijalo, zato se je s 17. letom odpravil v Koper, kjer je na učiteljišču maturiral 1898. leta. Med študijem se je delno preživljal z državno podporo, delno s poučevanjem otrok prof. Mašere ter tudi s počitniškim delom na polju in v gozdu. Po končanem šolanju je najprej učil v Batujah pri Dornberku, kasneje na vadnici v Kopru, stalno zaposlitev pa je dobil v Šentmavru pri Gorici (takrat italijanskem San Mauru, danes Šmavru). Tu je ostal dve leti. Od šolskega leta 1905/06 do 1911/12 je vodil pripravnico za učiteljišče v Tolminu, kjer je tudi poučeval. Do vstopa Italije v vojno je vodil učiteljišče v Gorici. Med vojno je vodil zaposlovalne tečaje v Trstu. Po vojni je prodal svojo hišo v Tolminu ter se preselil v Maribor. Do pokoja leta 1936 je poučeval na deški meščanski šoli ter na vadnici moškega učiteljišča, po vstopu v pokoj pa je zasebno poučeval višjo matematiko in objavljal članke ter poezijo v reviji Soča. Igral je harmonij, bil je tudi planinec.   

Nazorni nauk v ljudski šoli, 1903 
Kako se poučuje geometrijsko oblikoslovje, 1905
Zemljepisni in zgodovinski opis Št. Mavra pri Gorici, 1905
Računice za slovenske ljudske šole v Italiji, 1922


Literatura
H. Močnik: Spomini in izkustva, Gorica 1971
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 9, Gorica 1983, str. 228 Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon
link   Slovenski etnografski muzej


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 8.5.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh