1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LAPANJA Ivan
Foto: Arhiv Tolminskega muzeja
Galerija slik

LAPANJA, Ivan


Rojen: 
17. junij 1857, Ponikve
Umrl:  12. marec 1945, Ponikve


Kraj delovanja: 


Prvorojenec veleposestnika s Ponikev je po pridobljeni osnovnošolski izobrazbi nadaljeval šolanje v Gorici in Trstu ter si leta 1885 pridobil naziv zemljemerca. Prvo službo je nastopil v Tolminu, kjer se je ukvarjal predvsem z izmerami, cenitvami in delitvami skupnih vaških zemljišč, kot projektant pa je sodeloval tudi pri načrtovanju in gradnji novih cestnih povezav in objektov. Leta 1896 je postal zastopnik Deželnega glavarstva v Cestnem odboru v Tolminu, leta 1900 pa se je preselil v Kobarid in prevzel mesto načelnika Okrajnega cestnega odbora za Kobariško. Že v Tolminu, še intenzivneje pa v Kobaridu, je aktivno deloval tudi na političnem področju. Najprej je bil kot kandidat Sloge (v razredu kmečke kurije sodnih okrajev Tolmin, Bovec, Cerkno in Kobarid) za poslanca v deželni zbor izvoljen leta 1895, drugič, tokrat na strani klerikalcev, leta 1902, zadnjič pa se je njegovo ime pojavilo na volilnih seznamih leta 1908, ko je kandidiral kot predstavnik Katoliškega političnega in gospodarskega društva v Kobaridu, kateremu je od leta 1901 tudi predsedoval. Zaradi stalnih političnih pritiskov ter obilice nedokončanega dela pri delitvi skupnih zemljišč, zaradi katerega je bilo proti njemu sproženih tudi več sodnih postopkov, se je leta 1910 umaknil iz javnega življenja in se vrnil na domačo kmetijo na Ponikve, za katero sta v njegovi odsotnosti skrbela brat in sestra. Poleg upravljanja kmetije se je še vedno ukvarjal tudi z zemljemerskimi deli in izdelavo načrtov za stanovanjske in druge objekte v bližnji okolici ter obenem poravnal večino neizpolnjenih obveznosti, ki so ga bremenile. Leta 1911 se je poročil s Heleno Marijo Lukman iz Gorice in nato ob pomoči brata, sestre in najete delovne sile vodil posestvo vse do smrti marca leta 1945.

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, zvezek 19, Gorica 1993
K. Kofol: Lapanja Ivan, zemljemerec in deželni poslanec s Ponikev, Ponikve 1998, str. 193-196.
V. Melik: Volitve na slovenskem 1861-1918, Ljubljana 1965, str. 376


Glej tudiPrispeval/-a: Karla Kofol, Tolminski muzej
Zadnja sprememba: 30.7.2012, Karla Kofol, Tolminski muzej

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh