1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LEBAN Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LEBAN, Ivan


Rojen: 
16. april 1909, Žabče
Umrl:  ni podatka o datumu smrti, Gorica/Gorizia (?)


Kraj delovanja: 


Po šolanju v Tolminu je šel delat v trgovino v Gorici k svojemu stricu. Tam je začel s povezovanjem s protifašisti, med drugim z vidnimi tigrovci. V času prvega tržaškega procesa so ga aretirali in za dva meseca zaprli v Kopru. Tudi po izpustitvi je nadaljeval z ilegalnimi protifašističnimi aktivnostmi in sodeloval s političnimi nekonformisti, zopet predvsem z organizacijo TIGR.

Oblasti so ga leta 1934 poslale na Ponzo, kjer se je poročil s Cirilo Zakrajšek, s katero je imel čez nekaj let sina. Od leta 1937 do kapitulacije Italije so ga premeščali po različnih krajih, predvsem v italijansko notranjost, vmes pa je bil krajši čas tudi na prostosti. Z juga Italije se je septembra 1943 vrnil v Gorico ter se povezal s partizani, za katere je delal tudi kot obveščevalec z imenom Vis.

Po koncu vojne je ostal v Gorici.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 9. snopič, Gorica 1983 (geslo LEBAN, Ivan)


Glej tudiPrispeval/-a: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 21.8.2012, Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh