1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LEBAN Karolina (Katarina)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LEBAN, Karolina (Katarina)


Rojena: 
29. april 1868, Tolmin
Umrla:  3. maj 1964, Kanal


Kraj delovanja: 


Po tolminski osnovni šoli se je izobraževala v Ljubljani ter Gorici, kjer je leta 1887 zaključila učiteljsko maturo. Po kratkem obdobju učiteljevanja v Braniku je od leta 1891 do leta 1927 učila v Kanalu, kjer je bila ves čas aktivna na področju prosvetnega življenja. Zaradi njenega delovanja na področju kulture in jezika je bila slabo zapisana pri fašističnih oblasteh, pri katerih se je morala zaradi rabe slovenščine zagovarjati. Med drugim je spodbujala ter tudi finančno pomagala mladim intelektualcem, tudi Mariju Kogoju, ki je z njeno pomočjo lahko nadaljeval šolanje. Eden njenih zadnih javnih nastopov je bil leta 1959 ob odkritju kobariškega spomenika Simonu Gregorčiču, pesniku, ki ga je Karolina Leban tudi osebno poznala. Zaradi njenega dela so jo odlikovali z visokim državnim odlikovanjem.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 9. snopič, Gorica 1983 (geslo LEBAN, Karolina (Katarina))


Glej tudiPrispeval/-a: Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 3.8.2012, Tomaž Šavli, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh