1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LIČEN Vladimir
Foto: Arhiv Marte Ličen
Galerija slik

LIČEN, Vladimir


Rojen: 
19. september 1912, Žavlje pri Trstu/Aquilinia (Italija)
Umrl:  18. maj 1948, neznan


Kraj delovanja: 


Vladimir Ličen se je rodil očetu Josipu, višjemu stražniku v Trstu iz Rihenberka in materi Josipini, rojeni Gvardjančič, gospodinji. Osnovno šolo je obiskoval v Trstu, nato v Loki pri Zidanem Mostu in v Ljubljani, kamor se je družina preselila po prvi svetovni vojni. Maturiral je leta 1930 na realki v Ljubljani. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je vpisal študij kemije in diplomiral leta 1936. Že v dijaških letih je deloval pri Sokolu in v raznih naprednih akademskih klubih. Vojaščino je kot kemik služil v Obiličevu. Od leta 1938 do mobilizacije 1. aprila 1941 je bil zaposlen v tovarni barv in lakov Medič-Zankl v Medvodah. Po kapitulaciji Kraljevine Jugoslavije je bil aprila 1941 ujet v Sarajevu in odpeljan v nemško taborišče Osnabrück. Po dogovoru med Kraljevino Italijo in Nemčijo je bil jeseni istega leta premeščen v taborišče za vojne ujetnike v Italijo. Čas do kapitulacije Italije je preživljal na Reki, v Sulmoni in Garresiu. Septembra 1943 je pobegnil iz taborišča, se nekaj časa skrival v okolici Garresia in nato krenil proti domu. Prispel je do Trsta, kjer so ga Nemci aretirali in poslali v Koncentracijsko taborišče Dachau. Konec maja 1944 so mu dovolili vrnitev v Ljubljano. Do konca vojne je delal v tovarni špirita in kvasa v Celovcu. Po osvoboditvi se je vrnil v Ljubljano in se ponovno zaposlil v tovarni v Medvodah, preimenovani v Color, najprej kot obratovodja in nato kot direktor. Delaven in navdušen nad svobodo je nastopal na sestankih in zborovanjih. 3. oktobra 1947 pa so ga po požaru v tovarni nepričakovano aretirali, ga obtožili sabotaže in sodelovanja z Nemci in na t. i. procesu proti Diehl-Oswaldu, ki je sodil v sklop Dachauskih procesov in obsodili na smrt. Po uradnem obvestilu javnosti je bil ustreljen 18. maja 1948; kraj usmrtitve in njegov grob nista znana. Skupaj z drugimi žrtvami procesa je bil 27. julija 1976 spoznan za nekrivega in rehabilitiran.

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1993. 19. snopič.Glej tudiPrispeval/-a: Luana Malec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 6.3.2013, Luana Malec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh