1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LOKAR (por. Gustinčič, por. Maslarić) Anica
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LOKAR (por. Gustinčič, por. Maslarić), Anica


Rojen: 
9. julij 1897, Ajdovščina
Umrl:  4. april 1976, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Anica Lokar se je rodila v družini Antona Lokarja, trgovca z usnjem in strojarja, nekaj časa tudi ajdovskega župana, in žene Marije, rojene Hmelak. Med šestimi otroki je bila edino dekle, njen najstarejši brat je bil pisatelj in zdravnik Danilo Lokar.
Po končani ljudski šoli v Ajdovščini in nemški vadnici v Gorici je nadaljevala šolanje na italijanski ženski trgovski akademiji v Trstu in se zaposlila v odvetniški pisarni v Trstu. Ob izbruhu prve svetovne vojne se je vrnila v Ajdovščino in delala v notarski pisarni strica Arturja Lokarja. Že zelo zgodaj so jo zanimale delavske razmere, ko je opazovala delo in življenje delavcev v ajdovski predilnici, ki so organizirali množične shode in stavko. Leta 1920 se je poročila z inženirjem Dragotinom Gustinčičem in začela spoznavati komunistično gibanje. Zaradi aktivnega političnega udejstvovanja je bil mož večkrat zaprt, brezposeln, v emigraciji. Anica Lokar mu je, če je le bilo mogoče, z otrokom sledila, sicer pa je prebivala pri materi v Ajdovščini in neumorno politično delovala. Dopisovala je v tržaško Delo, se udeleževala sestankov delavcev predilnice, sodelovala v Zvezi delavskih žena, bila blagajničarka mednarodne Rdeče pomoči. Možu je pomagala pri njegovem literarno političnem delu in tipkala partijski material. Leta 1932 sta odšla z možem in obema otrokoma v Moskvo in tam javno delovala. Opravljala je različne službe, v letih 1941-1945 je sodelovala na radiu Moskva kot prevajalka in napovedovalka za slovenski jezik. Leta 1941 se je ločila od Dragotina Gustinčiča in se poročila z jugoslovanskim političnim delavcem Božidarjem Maslarićem. Junija 1945 sta se vrnila v Jugoslavijo, vendar sta se kmalu ločila. Vrnila se je v Ljubljano in postala tiskovni referent pri Ministrstvu za delo LRS. Leta 1947 je bila sprejeta v Komunistično partijo. Bila je odlikovana z Redom dela s srebrnim vencem in Redom bratstva in enotnosti s srebrnim vencem.
Svoje spomine je prvič objavila v reviji Srce in oko (1993). Leta 2002 pa so izšli v knjižni obliki: Lokar, Anica: Od Anice do Ane Antonovne. Ljubljana, Mladinska knjiga, 2002

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Zvezek 9. Gorica, 1983, str. 303.
Puhar, Alenka: Avtoportret s strašno krajino v ozadju. v: Lokar, Anica: Od Anice do Ane Antonovne. Ljubljana, 2002Glej tudi

link   Goriški panterji
link   Fajdiga, Damjan: Monografija Jurja Gustincica. diplomsko delo


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 18.2.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh