1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LULIK Ivan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LULIK, Ivan


Rojen: 
16. maj 1888, Ajdovščina
Umrl:  8. september 1947, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Po končani osnovni šoli v Ajdovščini in gimnaziji v Gorici je na Dunaju študiral pravo. Po končanem študiju je vse do svoje smrti opravljal odvetniški poklic v Ljubljani. Že v gimnazijskih letih se je navduševal nad literaturo in pisal celo pesmi v nemščini. Zbral jih je pod naslovom Unter Linden und Kastanien, vendar so se med drugo svetovno vojno izgubile.
V tržaških Razgledih so leta 1947 in 1948 izšli nekateri soneti o Ajdovščini in njeni okolici. Med njegovimi pesmimi najdemo ljubezenske in domoljubne pesmi, njegova posebnost je tudi dvojni sonetni venec Kašgarska svetnica, ko je skupino 15 sonetov dvakrat ponovil in povezal s pojasnilnim besedilom.
Avtor je vrsto pesmi zbral pod naslovom V večernih zarjah, kar nekaj pesmi je datiranih, posamezne pa so zbrane v ciklih ( Ajdovščina, Klic svobode…), svojevrstna pesnitev je farsa Zbor vinskih duhov, ki se dogaja v kleti na Planini, daljša pesnitev pa ima naslov Vipavski mladi graščak in lepa ajdovska gospa.
Po njegovi smrti je njegove pesmi zbral njegov rojak in prijatelj pisatelj Danilo Lokar, ki si je skupaj z Alojzom Gradnikom prizadeval, da bi pesmi izšle tudi v knjižni obliki. Pripravili so izbor 113 pesmi in iskali založnika. Zbirka ni izšla, rokopisi so se izgubili.
V Goriških srečanjih je leta 1968 Marijan Brecelj objavil šest njegovih pesmi: Svidenje, Magistrale drugega sonetnega venca, Rahlo trka dež na škure, A on ne pride…, Moje tnalo, Glas iz ječe ( Lulik, Ivan: Pesmi. Goriška srečanja, leto 3, 1968, št. 15-16, str. 56).

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon. Snopič 9. Gorica, 1983, str 315-316
Brecelj, Marijan: Pozabljeni vipavski lirik: življenje in delo Ivana Lulika. Goriška srečanja, leto 3, 1968, št. 15-16, str. 52-55.
Gradnik, Alojz: Zbrana dela 5. Ljubljana, 2008, str. 135; 577


Glej tudiPrispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 4.4.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh