1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
LUZNIK Jernej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

LUZNIK, Jernej


Rojen: 
1. september 1902, Žabče
Umrl:  2. april 1974, Žabče


Kraj delovanja: 


Jernej Luznik je v Tolminu končal osnovno šolo, nato pa se je izučil za čevljarja. Ker je veliko bral, je bil zelo razgledan. Bil je zaveden Slovenec in odločen protifašist. Med leti 1927 in 1940 je bil kurir protifašistične organizacije TIGR. Iz Italije v Jugoslavijo in obratno je nosil šifrirano pošto. Razne dopise, podatke o fašističnih nasiljih in vojaških objektih je posredoval vodstvu TIGR-a v Ljubljano in na Jesenice. Na Tolminsko je preko državne meje znosil ogromno število slovenskih knjig in protifašistične literature, pa tudi veliko orožja. Večkrat so ga napadle obmejne fašistične straže, a jih je vedno ugnal. Pri prenosu večje količine knjig so mu pomagali tudi brat Franc ter somišljenika Matevž Rutar in Franc Kenda. Prenos literature ni bil vedno enostaven; Luznik je ob vsakem vremenu hodil po nevarnih poteh preko visokih peči, tudi v visokem snegu. Literaturo, ki so jo nato tigrovci raznosili po primorskih vaseh, je skrival v treh votlinah v prepadu pod hišo. Aprila leta 1930 je bil aretiran, a zaradi pomanjkanja dokazov hitro izpuščen. Julija istega leta so ga spet aretirali in odpeljali v Rim, kjer je bil pred posebnim sodiščem obsojen na pet let zaporne kazni. Ko se je vrnil, je spet opravljal vlogo kurirja. Ko je Italija vstopila v vojno, je bil Luznik spet aretiran ter leta 1940 interniran v mesto Pisticci v Basilicati. Domov se je vrnil leta 1945 ter bil do upokojitve (1961) zaposlen pri različnih tolminskih podjetjih.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 9. snopič, Gorica 1983


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh