1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAŠERA Fran
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MAŠERA, Fran


Rojen: 
13. december 1876, Kobarid
Umrl:  18. julij 1969, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Franc Mašera je po opravljeni ljudski šoli v Kobaridu, gimnaziji v Gorici ter univerzi na Dunaju postal profesor prirodopisa in fizike. Prvo zaposlitev je našel v Kopru, kjer je med leti 1903 in 1909 poučeval na tamkajšnjem učiteljišču. Leta 1909 je bil premeščen na žensko učiteljišče v Gorici. Postal je podpredsednik odbora goriške podružnice Društva slovenskih profesorjev.

Zaradi vojnih razmer se je leta 1915 z družino umaknil k sorodnikom v Poljane pri Prevaljah. Kmalu zatem sta morala njegova otroka Marjan in Vida v šolo, zato so se preselili v Ljubljano. Po begu iz Gorice je verjel, da se bo lahko po vojni vrnil domov, žal pa je Gorica takrat pripadla Italiji, tako da se ni hotel več vrniti, saj se je bal, da bo kot Slovenec premeščen v južno Italijo, v najslabšem primeru tudi interniran. Franc Mašera je našel zaposlitev na ljubljanski realki v Vegovi ulici, kjer je poučeval do upokojitve. Bil je strokovnjak za biološke predmete, prirodopis in matematiko.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič, Gorica 1984


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 6.4.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh