1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAŠERA Sergej
Foto: avtor neznan, vir wikimedia
Galerija slik

MAŠERA, Sergej


Rojen: 
11. maj 1912, Gorica (Italija)
Umrl:  17. april 1941, Boka Kotorska (Črna Gora)


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Gorici kot tretji otrok (pred njim brat Marjan in sestra Vida) očetu Francu iz Kobarida in materi Idi iz Tolmina. Ko je bil star tri leta, se je družina pred vojno umaknila najprej na Koroško, potem pa v Ljubljano. Tu je oče dobil zaposlitev kot profesor na realki. Sergej Mašera je v Ljubljani obiskoval osnovno šolo in realko, kjer je maturiral leta 1929. Do tega leta je z bratom in sestro prihajal na počitnice k stricu v Kobarid. Šolanje je nadaljeval na Vojni pomorski akademiji v Dubrovniku in študij končal leta 1932.

Po šolanju je bil najprej poročnik korvete na torpedni ladji. Opravil je topniški tečaj in premestili so ga v Komando mornarice v Zemunu. Odpotoval je na Švedsko, kjer naj bi prevzel protiletalske topove, potem pa v Franciji sodeloval pri njihovem montiranju na rušilec Beograd. Pred drugo svetovno vojno je bil premeščen na rušilec Zagreb, imenovan je bil za prvega artilerijskega oficirja. Kmalu za njim je na ta rušilec prišel še Milan Spasić, s katerim sta bila že sošolca.

Rušilec Zagreb, pa tudi rušilca Beograd in Dubrovnik, so se v začetku aprila 1941 nahajali v Boki Kotorski. Italijanska letala so ladjevje bombardirala. Kmalu zatem je bila razglašena kapitulacija Kraljevine Jugoslavije. Iz rušilca Zagreb se je izkrcala vsa posadka, le Sergej Mašera in Milan Spasić tega nista storila. Komandant ju je pozval, naj zapustita ladjo, vendar ga nista upoštevala. Ker rušilca nista hotela prepustiti sovražniku, sta sklenila, da ga potopita. Nanj sta namestila eksploziv in skoraj 100 metrov dolga in dobrih 1200 ton težka ladja je 17. aprila 1941 potonila. Oba častnika sta umrla, trupla Sergeja Mašere niso nikoli našli.

Za narodnega heroja je bil razglašen leta 1973. Po njem je poimenovan piranski Pomorski muzej.
Literatura
Kapitulacije ni priznal : ob 70-letnici smrti Sergeja Mašere. Nova Gorica : Krajevna skupnost Nova Gorica, Območno združenje borcev za vrednote NOB, 2011.
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič. Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1984., geslo: Mašera Sergej, str. 388-389
Terčon, Nadja: Sergej Mašera. Tvorci slovenske pomorske identitete. Ljubljana : Založba ZRC, ZRC SAZU, 2010, str. 149-164.


Glej tudi

link   Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran
link   Wikipedija


Prispeval/-a: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 18.6.2013, Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh