1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJER Francesco
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MAJER, Francesco


Rojen: 
Druga polovica 19. stol., Koper?
Umrl:  1930, Koper?


Kraj delovanja: 


Gimnazijski profesor v Kopru ter prvi ravnatelj Mestnega Arhiva in Mestne knjižnice. Je med ustanovitelji časopisa Pagine Istriane (1903), v katerem je objavljal dela na temo koprske zgodovine in domoznanstva. Franceco Majer je uredil in bil direktor prve koprske Mestne knjižnice Bibliotece Civice, katere ravnatelj je postal leta 1903. Po večkratnih neuspelih poskusih, da bi odprli mestno knjižnico v prostorih gimnazije, se je namreč ob koncu sedemdesetih let 19. stoletja izoblikoval predlog o njeni umestitvi v drugo nadstropje občinske palače in združitvi s starim občinskim arhivom. V knjižnici je Majer izdelal novo inventarno knjigo, prve kataloge, vodil evidenco dotoka gradiva in evidenco obiskov. Ob njegovi smrti je knjižnica štela preko 23.000 knjig. Do leta 1908 je Majer dokončal inventar starega koprskega mestnega arhiva, ki je bil v obdobju 1903−1908 po delih objavljen v reviji Pagine Istriane, leta 1909 pa tiskan tudi kot samostojna publikacija z naslovom Inventario dell'Antico Archivio Municipale di Capodistria.

L’archivio antico del Municipio di Capodistria, 1903–08
Appunti su Girolamo Vergerio di Capodistria, Professore di Medicina allo studio di Pisa e a quello di Padova, 1909
Gli ebrei feneratori a Capodistria, 1911–13


Literatura
Semi, F. Istria e Dalmazia: uomini e tempi, I, Istria e Fiume, Udine 1991.


Glej tudiPrispeval/-a: Ivan Marković, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 20.8.2012, Ivan Marković, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh