1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAJNIK Andrej
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MAJNIK, Andrej


Rojen: 
10. november 1893, Volče
Umrl:  15. november 1975, Volče


Kraj delovanja: 


Andrej Majnik je bil glasbeno nadarjen otrok. Že pri petnajstih letih je igral orgle v cerkvi, nato pa je vodi pevski zbor Bralnega pevskega društva v Volčah. Leta 1914 je bil vpoklican v avstrijsko vojsko in bil kmalu ujet na ruskem bojišču. V ujetništvu se je pridružil rdeči armadi. V Volče se je vrnil leta 1918; vas je bila povsem porušena. Kljub temu, da se obnova hiš še ni začela, je ob njegovem prihodu že delovalo prosvetno društvo, v okviru katerega je vodil cerkveni in prosvetni zbor ter režiral dramska dela. Za tem je ustanovil in vodil še tamburaški zbor in dijaški orkester tolminskih učiteljiščnikov. Brezplačno je vodil račune vaške mlekarne in knjige Bralnega in pevskega društva.

Leta 1927 je bila razglašena prepoved delovanja slovenskih prosvetnih društev. V Volčah so fašistične oblasti prepovedale lokalno društvo ter zaplenile klavir, nekaj glasbil in knjig. Kljub prepovedi je Majnik na skrivaj vodil vaške zbore ter z njimi nastopal in širil protifašistično miselnost v Slovenski Benečiji in oddaljenih krajih. V okviru protifašistične organizacije TIGR je bil desna roka brata Toneta Majnika, ki je bil član izvršnega odbora organizacije. Andrej Majnik se je povezal z Osvobodilno fronto ter bil prvi predsednik vaškega odbora. Italijanske oblasti so ga opazovale, pogosto so v njegovi hiši izvedli nenapovedane policijske preiskave. Po kapitulaciji Italije leta 1943 so Volčani našli odvzet klavir ter ga pripeljali nazaj v Volče. Od takrat je Majnik vodil mladinski in tamburaški zbor, režiral dramske igre, bil pa je tudi glavni pobudnik za izgradnjo velike vaške dvorane, kjer so kasneje potekale različne kulturne prireditve.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 9. snopič, Gorica 1983


Glej tudi

link   Wikipedia - Andrej Majnik
link   Pisma Andreja Majnika s fronte in iz ruskega ujetništva


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh