1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MARCINA Franc
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MARCINA, Franc


Rojen: 
23. september 1907, Most na Soči
Umrl:  9. marec 1969, Plave


Kraj delovanja: 


Franc Marcina je bil po končani osnovni šoli na Mostu na Soči (takratni Sveti Luciji) zaposlen pri Soških elektrarnah kot skladiščnik gradbenega materiala, kasneje pa je pomagal pri gradnji elektrarne v Ampezzo Carnico pri Tolmezzu. Zaradi protiitalijanskega mišljenja ga je preganjala fašistična policija, ki je od glavnega inženirja Giorgia Forlija zahtevala naj Franca Marcino odpusti iz službe. Forli je Marcini ohranil delovno mesto, dejal je, da je Marcina pošten delavec, na katerega se lahko zanese in ki vestno opravlja svoje delo. Inženir Forli je imel dovolj neprestanega sitnarjenja s strani policije, bil je tudi zelo vpliven, zato je izkoristil svoje prijateljske vezi s poveljnikom varnostnih sil v Vidmu in dosegel, da so komisarja policije premestili.

Franc Marcina je imel visoko narodno zavest. Vključil se je domače prosvetno društvo in v pevski zbor, ki ga je vodil Zdravko Munih. Po prepovedi prosvetnih društev in pevskega zbora je bil Marcina med prvimi, ki so sodelovali v podtalni protifašistični dejavnosti. Razdeljeval je tajno ilegalno literaturo, ki je prihajala iz Podbrda in Grahovega, bil je vodja in organizator ilegalnega gibanja na področju takratne Svete Lucije, ustanovil pa je tudi več tajnih celic, med drugim celico mladih in starejših. Tudi v NOB je sodeloval na terenu, po vojni pa je bil zaposlen pri Soških elektrarnah, najprej je delal v Doblarju, nato v Plavah, kjer je tudi umrl.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 20. snopič, Gorica 1994


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 6.7.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh