1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MAYER KANSKY Ana
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MAYER KANSKY, Ana


Rojena: 
20. junij 1895, Lože pri Vipavi
Umrla:  3. november 1962, Podgrad pri Ljubljani


Kraj delovanja: 


Ana Mayer se je rodila v Ložah pri Vipavi, kjer je njen oče Karel Mayer podedoval grad Lože, kjer je družina tudi živela. Ljudsko šolo je obiskovala v Vipavi, nato ženski licej v Ljubljani in leta 1914 opravila maturo na klasični gimnaziji v Ljubljani. Nato je na Dunaju želela študirati kemijo. Njen oče, ki ni hotel prelomiti obljube, ki jo je dal materi na smrtni postelji, da ne bo poslal bistre in znanja željne Ane študirat, ji je predlagal, da naj si denar za študij zasluži sama. Podjetna Ana je organizirala obiranje marelic iz nasadov za graščino v Ložah in prodajo obranega sadja v Trst in Gorico in že jeseni odšla na dunajsko univerzo. Ana Mayer je bila za svoj čas nekaj posebnega. Postrigla si je lase, kar je bilo za tiste čase izredno pogumno dejanje in znamenje naprednega ter uporniškega duha, hodila je v dunajski parlament poslušat govore poslancev in bila tudi na sprejemu Majniške deklaracije. Po koncu prve svetovne vojne je dunajska univerza leta 1918 sprejela odlok, da morajo študentje slovanskih narodnosti zapustiti univerzo. Ana Mayer je študij nadaljevala na novoustanovljeni slovenski univerzi v Ljubljani in leta 1920 postala prva doktorica znanosti. 15. junija 1920 je promovirala z disertacijo O učinkovanju formalina na škrob. Leta 1921 se je poročila s profesorjem ljubljanske Medicinske fakultete Evgenom Kanskym. Ustvarila sta družino in skupaj z njim je leta 1922 v Podgradu pri Ljubljani osnovala kemično tovarno za proizvodnjo žveplenega etra, dietil etra in drugih izdelkov. Bila sta med pionirji kemične industrije na Slovenskem med obema vojnama. Med drugo svetovno vojno so nemški okupatorji tovarno zasegli, po vojni pa je bila podržavljena in dalje obratovala pod imenom »Arbo«. Dr. Ana Mayer Kansky je po vojni poučevala kemijo na Srednji tehnični šoli v Ljubljani. Zadnje dni svojega življenja je preživela na posestvu v Podgradu pri Zalogu.
Po seznamu, ki so ga leta 1978 pripravili v Padovi, je bila dr. Ana Kansky leta 1978 uvrščena na 78. mesto žensk na svetu, ki so do leta 1920 prejele naziv doktorja znanosti.

Literatura
Milenković, Marija: Ana Mayer-Kansky. v: Pozabljena polovica. Ljubljana, 2007, str. 303-307


Glej tudi

link   Wikipedija


Prispeval/-a: Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina
Zadnja sprememba: 31.1.2013, Zdenka Žigon, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh