1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MEMON Vladimir
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MEMON, Vladimir


Rojen: 
11. marec 1953, Celje
Umrl:  20. maj 1980, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Poezijo Vladimirja Memona in pesnikovo prezgodnjo smrt kritiki povezujejo z usodami Murna, Ketteja in Kosovela.
Memonov oče Ciril je bil profesor, mati Marija, roj. Brečko, pa medicinska sestra. Vladimir je v Kopru  z odliko končal osnovno šolo in gimnazijo. V šolskem letu 1977/78 pa je zaključil študij primerjalne književnosti in francoščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani in vpisal dodaten študij španščine na Filozofski fakulteti v Zagrebu in kot prvi slovenski študent dobil devetmesečno štipendijo španske vlade za študij sodobne španske književnosti na U Complutense v Madridu.
Z literarnim ustvarjanjem je začel v literarnem krožku na osnovni šoli, na Gimnaziji je urejal glasilo Maestral ter sodeloval v filmskem krožku. V času študija v Ljubljani je objavljal poezijo in prozo v raznih slovenskih revijah: Obali, Primorskih srečanjih, Sodobnosti, Dialogih, Problemih itd. , sodeloval pri kulturnih in literarnih temah na Radiu Ljubljana v oddajah Literarni nokturno ter se ukvarjal tudi s filmsko kritiko, bil je stalni sodelavec revije Ekran.
Leta 1979 je izšla njegova prva samostojna pesniška zbirka Meje, za katero je posthumno dobil nagrado Zlata ptica. »Pesmi iz zbirke Meje so najrazličnejše, vsebinsko in oblikovno pa jih druži stroga in premišljena pesnikova želja, da bi, če se mu razkrije njegova skrivnost jezika, prehodil vso neizmerno daljo sveta, ki počiva v njem. Da bi, uporabljajoč najrazličnejše pesniške oblike, pričel pogovor o poslednjih rečeh tega sveta, o tistih neizmernih in sinjih globinah zavesti, za katere slutimo, da jih je mogoče izreči samo skozi govorico poezije« (Denis Poniž). Posthumno je leta 1983 izšla njegova druga pesniška zbirka Flamenko na sodu smodnika. Pesmi so nastajale v Madridu in Ljubljani. V obsežni spremni besedi, ki spremlja zbirko literarni kritik Denis Poniž med drugim ugotavlja: »Zaslutili smo, vsaj za droben hip, ko je zrla v nas pesnikova pretresljivost, grozo, ki napolnjuje pesnikovo notrino. Prav tako pa smo prehodili pot, ki jo je prehodila življenjska usoda tega pogumnega in iščočega mladeniča, ki je moral za svoj pogum in svoje iskanje položiti najstrašnejšo in edino kupnino, ki jo ima človek, ko ostane sam s seboj, svojo lastno, edino in enkratno življenje«. Ob 20. obletnici smrti je  pri koprski založbi Hyperion izšel izbor Memonovih pesmi s spremnim esejem Andreja Medveda tudi z naslovom Meje. Posamezne Memonove pesmi so prevedene v tuje jezike in posthumno objavljene v  revijah in antologijah.

Dela

Meje, 1979
Flamenko na sodu smodnika, 1983
Meje, 2000
Gedichte, Lichtungen, 1979, str. 16-17
Mne prihází elektrina ..., Souvislosti , 1 (1997), str. 197-198


Literatura

Krapež, V. Memon, Vladimir. V: Primorski slovenski biografski leksikon, Snopič 20 : Dodatek : M-Ž, 1994

Gombač, A. Pesem, ki žari. Primorske novice, 30. mar. 2013, št. 75, leto 67, str. 23


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Digitalna knjižnica
link   Bibliografija V. Memona


Prispeval/-a: Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper
Zadnja sprememba: 12.2.2014, Ljuba Vrabec, Knjižnica Koper

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh