1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MENIH Kristina
Foto: Osebni arhiv Kristine Menih
Galerija slik

MENIH, Kristina


Rojena: 
21. junij 1958, Koper
Umrla:  ,


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je obiskovala v Izoli, v Kopru je nadaljevala šolanje na koprski gimnaziji, po maturi pa je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala arheologijo.  Med letoma 1985 in 1996 je delovala kot samostojna kulturna delavka, vpisana v razvid pri Ministrstvu za kulturo. Med letoma 1994 in 1996 je bila novinarka in voditeljica avtorskih oddaj na Radiu Capris. Deset let (1997 – 2007) je bila dopisnica z Obale za časnik Večer. Med letoma 2003 in 2010 je delovala kot samostojna novinarka, vpisana v razvid pri Ministrstvu za kulturo.

Bila je pobudnica sprostitvene in ekološke vzgoje otrok v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah ter soavtorica več tovrstnih knjig: prvega slovenskega priročnika za sproščanje otrok s pomočjo domišljijskih potovanj, priročnika za aktivno pripovedovanje zgodb, priročnika za sprostitveno vzgojo in priročnika o ekološkem ozaveščanju najmlajših.
Od 2005 do 2008 je vodila otroške sprostitvene delavnice za vzgojitelje in učitelje v prvi triadi OŠ – na različnih lokacijah po Sloveniji.

Bila je pobudnica in soustvarjalka mednarodnega umetniškega projekta TrentaArs, v okviru katerega so izšli trije katalogi: TrentaArts 2007, TrentaArs 2008 in TrentaArs 2009.

V letu 2008 je zasnovala avtorski projekt in performans Izola skozi čas, v  letu 2009 pa  avtorski projekt in performans Golobica in Rex (v sodelovanju z Marinom Kranjacem je zasnovala tudi glasbeno inačico tega projekta). Nastopala je v Hotelu Delfin v Izoli, v Mestni knjižnici Izola, v Kulturnem domu Izola ter v Hiši vedut v Piranu.

Leta 2009  je napisala  besedilo za turistično brošuro »Izola«

Sicer pa z veseljem piše potopise, intervjuje,  reportaže in pravljice. Kot ljubiteljska etnologinja zbira življenjske zgodbe v Izoli in Kopru. Njene pravljice so otroci lahko poslušali na Radiu Trst A ter v oddaji Lahko noč, otroci na RTV Slovenija - Radio 1. program. Kot pravljičarka nastopa na različnih festivalih in prireditvah za otroke in odrasle (Pravljični festival Izola, knjižnice, šole, vrtci, Slovenski etnografski muzej Ljubljana). Pripoveduje predvsem slovenske ljudske pripovedke in svoje avtorske pravljice, prav tako pa tudi stare istrske zgodbe in legende obalnih mest. Zanimiva so tudi njena predavanja z naslovom Pravljični svet pripovedovanja in poslušanja, s katerimi ozavešča javnost o pomenu prostega pripovedovanja.
Otroke uči sproščanja po metodah, ki sta jih oblikovali s kolegico Renato Srebot. Prostovoljno vodi individualne sprostitvene svetovalne ure, namenjene posameznikom.
Ustvarja in podarja drobna darila. Med njimi so »rujke« - vrtnice iz rujevih listov, Oživeli kamni, Sivka za lahko noč, Trentarski napoji, Zeliščne soli in drugi izdelki.

Dela (izbor):
Lešnikova torta usodnih vezi, 2016
Riba, raca, rak. Pravljične zgodbe za otroke, 2014
Golobica in Rex - istrske zgodbe, pripovedke in pričevanja, 2013
Skrivnostna Bela golobica, 2013
Škratek Kvadratek in druge pravljične zgodbe za otroke, 2013
Koprčani, 2011
Putovanje u tišinu, 2003
Igrajmo se ekologijo, 1996
Potovanje v tišino, 1996
Sprostitve, 1994
Na krilih domišljije,1993
Prebujena trata,1993
Rekris - V deželi sprostitve (avdiokaseta), 1993

Literatura

Podatki pridobljeni v elektronskem pismu z dne 3.6.2013


Glej tudi

link   https://www.youtube.com/watch?v=G-icTkyrv5E
link   https://www.youtube.com/watch?v=UmKZIeE2-24
link   https://www.youtube.com/watch?v=qfkvrpYCWi4


Prispeval/-a: Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola
Zadnja sprememba: 2.8.2017, Špela Pahor, Mestna knjižnica Izola

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh