1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MIJOT Marija
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MIJOT, Marija


Rojena: 
23. maj 1902, Trst (Italija)
Umrla:  6. avgust 1994, Trst (Italija)


Kraj delovanja: 


Tržaška narečna pesnica Marija Mijot se je rodila pri Sv. Ivanu v Trstu. Po osnovni šoli je obiskovala  dveletni trgovski tečaj. Zaradi skromnih družinskih razmer se je morala Mijotova zaposliti. Mnogo pa je brala slovensko in rusko literaturo ter zahajala v domače društvo. Kot nadarjena pevka se je tudi  učila petja in se posvečala zborovskemu petju pri svetoivanskem sokolskem zboru.
Po drugi svetovni vojni je vse svoje moči posvetila obnovitvi prosvetnega življenja pri Sv. Ivanu.
Nagnjenje k literarnemu ustvarjanju je pokazala že v šoli. Prve pesmi je napisala že pri šestnajstih letih. Odražale so težo skromnega življenja in razmer, v katerih je živela njena družina. Pisala je vedno v svetoivanskem narečju. Snov za pesmi je zajemala iz starih šeg in običajev ter iz vsakdanjega življenja svetoivanskih ljudi. Njenje pesmi so bile objavljene v Primorskem dnevniku, Jadranskem koledarju in drugih tržaških revijah ter so jih prebirali na Radiu Trst A in Koper. 
Leta 1962 je izšla njena pesniška zbirka Souze jn smeh s spremno besedo, ki jo je napisal svetoivanski rojak Vladimir Bartol. Sedem let kasneje je bila natisnjena dopolnjena izdaja z večjim  številom pesmi, med temi  tudi nekaj pesmi za otroke. Jedro knjige so pesmi o naravi in človeku ter o nekdanjem življenju pri Sv. Ivanu. Mijotova v verzih opisuje perice ob potoku, bedenje pri mrliču, pustovanje, semenj, kresovanje, opisano je vsakdanje življenje v hiši, na dvorišču, na njivah.
Nove pesmi in nekaj dramskih prizorov je bilo objavljenih v Primorskem dnevniku. Leta 2012  je izšla knjiga Otroške pesmi in dramski prizori, ki jo je uredila dr. Bogomila Kravos.

Dela :
Souze jn smeh, 1962 (2. izd 1969)
Otroške pesmi in dramski prizori, 2012


Literatura
Bartol, V. Predgovor k prvi izdaji. V: Souze jn smeh, 1969, str. 7-9
Šavli, I. Dialektalni pesniški zbirki Marije Mijotove gre v slovenskem pesništvu prav posebno mesto. Primorski dnevnik, 1962, L. 18, št. 287, str. 3-4
Primorski slovenski biografski leksikon: II. knjiga, Gorica: Goriška Mohorjeva družba, 1982-1985, str. 423
Pirjevec. M. Knjigi na pot. V: Otroške pesmi in dramski prizori, 2012, str. 9-13
Kravos B. Marija Mijot - Življenje in delo. V: Otroške pesmi in dramski prizori,  2012, str. 14-17
Kravos B. Spomin na pesnico.  V: Otroške pesmi in dramski prizori, 2012, str. 18-21
Kravos B. O objavljenem gradivu. V: Otroške pesmi in dramski prizori, 2012, str. 22-23Glej tudiPrispeval/-a: Sophia Kralj, Narodna in študijska knjižnica Trst
Zadnja sprememba: 22.2.2013, Sophia Kralj, Narodna in študijska knjižnica Trst

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh