1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MIKUŠ Radivoj Franciscus
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MIKUŠ, Radivoj Franciscus


Rojen: 
30. september 1906, Kobarid
Umrl:  4. avgust 1983, Ljubljana


Kraj delovanja: 


 Mikuš je del otroštva preživel v Gorici, po uničenju hiše v času 1. svetovne vojne pa se je z očetom Francem in materjo Ljudmilo Ličen preselil v očetov rojstni kraj v Gornji grad. Po končani gimnaziji leta 1925 se je vpisal na romanistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študij je zaključil leta 1929 in s pomočjo štipendije francoske vlade odšel na izpopolnjevanje francoskega jezika na Filozofsko fakulteto v Parizu in v Institut de Phonétique. Tu je leta 1930 izpopolnjevanje uspešno zaključil in prejel Certifikat d’études pratiques de prononciation française. Kot učitelj se je najprej zaposlil v osnovni šoli v St. Mandéju pri Parizu, 1932. pa se je preselil v Srbijo in v Svilanjcu opravljal pripravništvo v tamkajšnji gimnaziji. Leto kasneje se je v Nišu poročil z Marijo Friedländer. Po opravljenem profesorskem izpitu (1935) je poučeval v Ćupriji, Vinkovcih, Virovitici in Sremskih Karlovcih. 1943. je odšel na osvobojeno ozemlje in postal pisar Slavonske Orahovice. Leta 1945 je začel poučevati na II. realni gimnaziji v Ljubljani, leto kasneje pa se je zaposlil na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je bil najprej lektor, nato pa profesor francoskega jezika. 1958. leta je v Zagrebu doktoriral z disertacijo Principi sintagmatike in bil izvoljen za izrednega profesorja francoskega jezika na Filozofski fakulteti v Zadru (1959), kjer je bil kasneje tudi redni profesor (do 1965) in dekan (1963-64). V letih med 1965 in 1972 je predaval na Université Officielle du Congo á Elisabethville. Napisal je več priročnikov in strokovnih razprav.

  Dela:
Principes de syntagmatique, 1972
La correnspondance française dans le commerce international, 1957
Á propos de la syntagmatique du professeur A. Belić, 1952
"Četrta" dialektika. Predavanje, ki ga je priredila gospodarska fakulteta dne 7. maja 1947 na univerzi v Ljubljani, 1947
Što je u stvari rečenica? Fragment iz teorije jezika i mišljenja, 1945


Literatura
 Osebnosti: veliki slovenski biografski leksikon: od M do Ž, Ljubljana 2008
Primorski slovenski biografski leksikon, Snopič 10, Gorica 1984Glej tudiPrispeval/-a: Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.5.2013, Katja Ozebek, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh