1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MIKUŽ Anton
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MIKUŽ, Anton


Rojen: 
3. april 1873, Most na Soči
Umrl:  24. november 1947, Most na Soči


Kraj delovanja: 


Anton Mikuž je po končani osnovni šoli obiskoval koprsko učiteljišče. Glede na seznam maturantov lahko sklepamo, da ni maturiral, saj ga seznam ne navaja. Na Mostu na Soči (takratni Sveti Luciji) je imel posest in vodil gostilno Mikuž. Leta 1905 je Mikuž ustanovil Olepševalno društvo pri Sveti Luciji (danes Turistično društvo Most na Soči). Vrsto let je bil mostarski župan, kot politik pa je deloval v Narodnonapredni stranki, v okviru katere je bil na deželnozborskih volitvah leta 1913 izvoljen za deželnega poslanca. Bil je tudi eden izmed ustanoviteljev goriške Kmečke banke ter član odbora Zveze slovenskih županstev. Anton Mikuž je bil politično dejaven tudi po prvi svetovni vojni; bil je namestnik člana izrednega goriškega deželnega odbora. Zaradi stopnjevanja fašističnih pritiskov je bil odstranjen z mesta župana. Mikuža so sumili protifašističnega delovanja, zato so ga leta 1940 v Gorici zaprli, kasneje pa konfinirali v Furlanijo.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič, Gorica 1984


Glej tudi

link   Turisticno društvo Most na Soci s 105-letno zgodovino
link   Zgodovina hotela Lucija


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh