1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MOČNIK Vlado
Foto: Avtor neznan. Fotografija je objavljena na spletni strani http://www.knjiznica-celje.si/cbl/dolgiOpis.asp?OsebeID=99
Galerija slik

MOČNIK, Vlado


Rojen: 
9. julij 1910, Grahovo ob Bači
Umrl:  22. september 1984, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Vlado Močnik je dokončal trgovsko šolo v Gorici, nato pa je opravil še dva letnika na tržaški visoki komercialni šoli Revoltella. Oblasti mu niso izdale potnega lista, saj bi moral služiti v italijanski vojski. Bil je aktiven v narodnostnih organizacijah, zato so ga fašistične oblasti vzele pod drobnogled. Politični pritiski so bili vedno večji, zato se je družina Vlada Močnika odločila, da pobegne v takratno Jugoslavijo. Naselili so se v Šmarjeti pri Celju. Tam je delal v očetovem podjetju.

Že kot študent je bil simpatizer Komunistične partije, povezal se je tudi z Osvobodilno fronto ter organiziral odpor na področju Celja. Leta 1942 ga je so ga gestapovci zaradi izdaje aretirali in prepeljali v Dachau, kjer je dočakal konec druge svetovne vojne. Po vojni se je vrnil v Celje, kjer je opravljal več funkcij, med drugim je bil prvi voljeni predsednik Mestnega narodnoosvobodilnega odbora. Kmalu po koncu vojne je opravljal vlogo trgovskega atašeja v Berlinu, nato pa je postal jugoslovanski konzul v Hamburgu. Po odobreni prošnji za premestitev se je leta 1952 za stalno preselil v Ljubljano. Tam je bil do upokojitve (1974) zaposlen v nekaterih velikih podjetjih; bil je generalni direktor izvozno-uvoznih podjetij, kot na primer Chemo, Kemija-impex in Nama. Leta 1974 je izdal knjigo z naslovom Baška Grapa. V njej opisuje svoje spomine iz mladosti, ki jim doda etnološko vrednost. Napisal je tudi brošuro Rožendolci, ki govori o prebivalcih dela Ljubljane, kjer je živel.

Izbor del:

Rožendolci, 1976
Baška Grapa, 1974Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič, Gorica 1984


Glej tudi

link   Vlado Mocnik - njegov opis na strani celjske knjižnice


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 6.6.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh