1.193 oseb Primorci.si Primorci.si
x



Primorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MORAVEC Dušan
Foto: osebni arhiv Dušana Moravca
Galerija slik

MORAVEC, Dušan


Rojen: 
6. januar 1964, Ljubljana
Umrl:  ,


Kraj delovanja: 


Dušan Moravec (Dule) je odraščal v Idriji v družini, kjer je bil oče rudar, mama pa babica. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v domačem kraju.
Med letoma 1978 in 1980 je igral kitaro in bil spremljevalni vokal v punk skupini Kuzle, ki je sodila v jedro drugega vala slovenskega punka in se kot taka vpisala v zgodovino slovenske alternativne glasbe.
Po maturi na srednji vzgojiteljski šoli v Idriji je vpisal pedagogiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Študijska smer ga ni pritegnila in študij je opustil. Vrnil se je domov in
v Idriji ostal do svojega 30. leta. V tem času se je ukvarjal z mnogimi stvarmi, ki so zahtevale različno družbeno angažiranost. Med drugim je bil sekretar OK ZSMS Idrija in se preizkusil tudi na volitvah na lokalni politični sceni. Pozneje je odprl knjigarno Papirčk, ki se je kot prva zasebna knjigarna v 90. obdržala v mestu nekaj let. Iz Idrije se je leta 1994 preselil v Koper. Kot novinar je delal na radiu Capris in bil dopisnik časopisa Primorske novice, pisal je poezijo in jo objavljal v literarnih glasilih Srp, Primorska srečanja in Mladika. Leta 2000 je na literarnem natečaju Mladike zanjo prejel drugo nagrado. V tem času je bil še organizator kulturnih prireditev v Mladinskem centru v Kopru. Iz Kopra se je odselil v Kamnik in se za tri leta zaposlil v Zavodu za usposabljanje invalidne mladine.
Med letoma 2002 in 2004 je občasno živel na Kitajskem, o Kitajski pisal za Nedelo, Sobotno prilogo Dela, Mladino, Primorske novice, Jano in Dnevnik. V tem času je bil tudi član idrijskega kulturno umetniškega projekta Hidrogliste, v katerem so delovali še pisatelj Tomaž Kosmač, slikar in mag Matjaž Lazar, glasbenik Marko Hatlak, slikar Ivan Intihar ter organizator Boštjan Peternel.
Leta 2003 je napisal scenarij za film režiserja Marka Naberšnika Izkušnja razlike, ki je bil odlično ocenjen in predvajan celo na filmskem festivalu v Moskvi. Najdemo ga na uradni strani Varuha človekovih pravic, kjer je predstavljen kot film, ki prikazuje odgovornost filmskih ustvarjalcev do perečih tem. Njegov prvi dokumentarni film je nastal v produkciji TV Slovenija in je obravnaval kamniške boksarje, posnet je bil leta 2004. Dokumentarni filmi, ki mu sledijo, pa ob prisotnosti socialne tematike večinoma govorijo o glasbi ali pa igra glasba v filmu pomembno vlogo.
Status svobodnega kulturnega delavca si je pridobil leta 2005 in se od takrat filmu tudi v celoti posveča. Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev mu je leta 2007 podelilo štipendijo za študij v tujini. Za pisanje scenarija jo je izkoristil na Kitajskem.
S svojimi filmi je stalno prisoten na Festivalu slovenskega filma. Za dokumentarec »Damir Avdić - Pravi človek za kapitalizem« je prejel nagrado za najboljši film festivala dokumentarnega rockovskega filma Dorf 2014, ki je potekal v Vinkovcih. Za isti film je dobil še 1. nagrado v kategoriji Hrupni maček na Grossmannovem festivalu 2014 v Ljubljani in zlato medaljo regionalne selekcije za najboljši srednjemetražni film na 62. Beograjskem festivalu dokumentarnega in kratkega filma (2015). Za film Ne grem na kolena je na festivalu glasbenih filmov v Vinkovcih (2016) na Hrvaškem dobil nagrado za najboljši film v regionalni konkurenci.
Živi in dela v Ljubljani.
 

Filmografija

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja - Ivan Cankar, 2018
Jeklene ptice nad Idrijo, 2018
Električne sanje, 2017
Lahko noč, ljubezen moja, 2016
Ne grem na koleno, 2016
Strah ostane, 2015
Lačni upora, 2014
Pravi človek za kapitalizem,, 2013
Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič, 2012
Drage moje tovarišice kuharice, 2012
Klanec do doma, 2011
Polka film, 2010
Otroštvo, 2010
Misli modro in dobro, 2010
Govoreče glave, 2009
Beslan-mesto, ki ga ne pozabiš, 2008
Zgodba iz Idrije, 2008
Medana je v atmosferi, 2007
Naša četica koraka, 2007
Na prvi pogled, 2007
Ženske iz nebotičnika, 2006
Harmonikarji, 2005
Izkušnja razlike, 2003
Stisnjeni v kotu, 2003


Literatura
Podatki povzeti po internetnih člankih.


Glej tudi

link   Slovenski filmski center-Dušan Moravec


Prispeval/-a: Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Zadnja sprememba: 24.2.2019, Danila Zalatel, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

print  Natisni



Izdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh