1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MORELLI DI SCHÖNFELD Carlo
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MORELLI DI SCHÖNFELD, Carlo


Rojen: 
04.05.1730, Gorica (Italija)
Umrl:  3. september 1792, Gorica (Italija)


Kraj delovanja: 


Rodil se je v Gorici očetu Petru Antoniu in materi baronici Heleni von Tacco.  Carlo je imel še brata in dve sestri. Ker so zgodaj so izgubili starše (oba v letu 1747), je zanje skrbel stric Antoni Morelli (duhovnik).

Carlo Morelli se je šolal v Gorici, študiral pa je pravo na Dunaju. Najprej je delal kot avskultant (sodniški pripravnik) pri deželni vladi, potem pa kot svetovalec; njegovo področje so bili trgovinski posli, zaradi česar je med leti 1756-57 potoval v pristaniška mesta po Italiji in Franciji. Sledilo je delo namestniškega svetnika, za tem je bil vrhovni komisar za uvedbo jožefinskega katastra na Goriškem. Leta 1782 sta bila Trst in Goriško-Gradiščanska združena pod tržaški gubernij (v stari Avstriji višja upravna enota); Morelli je bil edini goriško-gradiščanski predstavnik.

Zadolžen je bil tudi za ureditev arhiva dežel Goriško-Gradiščanske, kjer se je srečal z viri za zgodovino Goriške. Leta 1773 je v Gorici izdal delo z naslovom Del saggio storico della contea di Gorizia dall' anno 1500 all'anno 1600. S proučevanjem je nadaljeval in pripravil gradivo za zgodovino Goriške od 1500 do 1790: tri stoletja je osvetlil z gospodarskega, političnega, vojaškega, zakonodajnega, kulturnega … vidika, vendar izida ni dočakal. Umrl je leta 1792 in minilo je dobrih 60 let, preden so delo natisnili. Z naslovom Istoria della Contea di Gorizia je v štirih zvezkih izšlo med leti 1855 – 56 v Gorici. Za objavo je gradivo uredil Giuseppe Domenico Della Bona, ki je v četrti zvezek umestil svoje opazke in dodatke.

Poročen je bil s baronico Francesco Valvasor; otrok nista imela. Umrl je v Gorici.

DELA:
Morelli di Schönfeld, C. Istoria della Contea di Gorizia : in quattro volumi compresavi un Appendice di note illustrative. - Gorizia : Premiata tipografia Paternolli, 1855-1856. 


Literatura
Makuc, N. Historiografija in mentaliteta v novoveški Furlaniji in Goriški.  - Ljubljana : Založba ZRC, ZRC SAZU, 2011 (Ljubljana : DZS), str. 98-100.
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič. – Gorica : Goriška Mohorjeva družba, 1984, str. 461-462.
Porcedda, D. Una vita per lo stato e per l'Istoria della Contea di Gorizia. – v: Studi e documenti su Carlo Morelli e l'Istoria della Contea di Gorizia. – Mariano del Friuli : Laguna, 2003.
Della Bona, G. D.: Al Lettore. - v: Morelli di Schönfeld, Carlo: Istoria della Contea di Gorizia. Volume 1. - Gorizia : Premiata tipografia Paternolli, 1855., faksimile  Mariano del Friuli : Laguna, 2003.
spletni SSKJ:  http://bos.zrc-sazu.si/sskj.html (dostop na dan 25. 2. 2012)


Glej tudiPrispeval/-a: Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka
Zadnja sprememba: 15.2.2013, Breda Seljak, Goriška knjižnica Franceta Bevka

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh