1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MRAK Jožef
Foto: Arhiv Mestnega muzeja Idrija
Galerija slik

MRAK, Jožef


Rojen: 
25. februar 1709, Idrija
Umrl:  13. ali 14. avgust 1786, Idrija


Kraj delovanja: 


O mladosti Jožefa Mraka, enega najpomembnejših slovenskih politehnikov 18. stoletja, je znanega malo. Predvideva se, da se je ukvarjal s slikarstvom, morda se je na tem področju tudi šolal. Leta 1736 se je zaposlil pri rudniku živega srebra in se kmalu uveljavil kot najobetavnejši jamomerec in risar. Opravljal je meritve in kartiranja jame in zunanjih rudniških obratov, izdeloval načrte za novogradnje, trasiral ceste (npr. cesto Idrija–Godovič), kartiral idrijsko okolico, mapiral gozdove ... Med njegove najpomembnejše dosežke prav gotovo sodijo klavže na Idrijci in Belci, tako imenovane "slovenke piramide". Klavže so bile zgrajene leta 1772 in so 153 let služile plavljenju lesa za rudnik (do leta 1927).

Jožef Mrak je bil eden naših prvih strokovnih šolnikov. Leta 1752 je bila v Idriji ustanovljena strokovna šola za geodete, na kateri je poučeval geodezijo, geometrijo in risanje. Po prenehanju delovanja te šole so leta 1763 ustanovili mineraloško-metalurško-kemijsko šolo, ki jo je vodil dr. Joannes Antonius Scopoli. Mrak je poučeval jamomerstvo ter vodil praktične vaje v jami in na prostem.

Nadarjen je bil na likovnem področju, kar se kaže v njegovih kartografskih risbah in načrtih, ki jih je pogosto obogatil z ilustracijami. Izkazal se je tudi kot freskant, saj je med letoma 1762 in 1766 poslikal župnijsko cerkev Marije Vnebovzete v Spodnji Idriji.

Kljub poklicnim uspehom pa je z ženo in sedmimi otroki živel v pomanjkanju. Kot jamomerec in kartograf se je uveljavil tudi njegov sin Anton Mrak (1739–1801).
Leta 2009 je Pošta Slovenije ob 300. obletnici Mrakovega rojstva izdala znamko z njegovo podobo. 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič, Gorica 1984, str. 469–471
J. Kavčič: Jožef Mrak in njegov čas, Idrija 2011


Glej tudi

link   Wikipedija
link   Župnija Spodnja Idrija
link   dLib


Prispeval/-a: Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija
Zadnja sprememba: 21.3.2014, Metoda Jereb, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh