1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MUNIH Ciril
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MUNIH, Ciril


Rojen: 
6. september 1893, Most na Soči
Umrl:  21. september 1963, Most na Soči


Kraj delovanja: 


Ciril Munih je dokončal klasično gimnazijo v Gorici in bogoslovje v Stični na Dolenjskem. Pri triindvajsetih letih je bil posvečen v duhovnika. Med vojno je služboval na Mostu na Soči, kasneje pa je bil kaplan v Podmelcu. Kot župnijski upravnik na Mostu na Soči je leta 1925 napisal delo Leta strahu in trpljenja, ki je temeljita kronika dogajanja na Mostu na Soči med prvo svetovno vojno. Kasneje je služboval kot župnik v Soči, med leti 1929 in 1936 je bil v Šmarjah na Vipavskem, za tem pa je bil premeščen na Šentviško goro, kjer je deloval do smrti. Med drugo svetovno vojno je Munih pomagal pri reševanju ljudi pred nemškim nasiljem.

Ciril Munih je imel velik glasbeni in igralski talent. V mladih letih je nastopal v raznih igrah, pisal je za Naš čolnič, bil pa je tudi planinec in dober prijatelj dr. Juliusa Kugyja.

Izbor del:

Leta strahu in trpljenja (1914-1918), 1925Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič, 1984


Glej tudiPrispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 6.7.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh