1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MUNIH Dušan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MUNIH, Dušan


Rojen: 
31. oktober 1924, Most na Soči
Umrl:  10. januar 1945, Boršt/San Antonio in Bosco (pokopan na Mostu na Soči)


Kraj delovanja: 


Dušan Munih je osnovno šolo obiskoval na Mostu na Soči, kasneje pa bil vpisan na realko v Gorici. Leta 1942 je še kot dijak odšel v partizane (bil je član Tolminske čete NOB), kmalu za tem pa je postal komandir minerske čete Gradnikove brigade in miniral železniško progo med Jesenicami in Gorico. Njegovo partizansko ime je bilo Darko. Sodeloval je pri ustanovitvi VOS (varnostno-obveščevalne službe) za Primorsko. Dušan Munih se je izkazal predvsem z izvajanjem sabotaž. Ker je moral sabotaže izvajati tudi v mestu, je konec leta 1943 prišel v Trst, kjer je sodeloval s skupinami GAP (gruppi d'azione patriotici - skupine za domoljubne akcije) italijanskega odpora. Leta 1944 je bil na ranjen na eni izmed akcij, a se je po zdravljenju na Goriškem hitro, že konec leta vrnil v Trst, kjer je vodil skupine VDV (vojska državne varnosti), ki so delovale v mestu in okolici. Leta 1945 so italijanski in nemški agenti napadli bunker v Borštu, kjer se je Munih skrival s tovariši. Na begu iz bunkerja je bil Dušan Munih ustreljen.

Po Munihu se imenuje osnovna šola na Mostu na Soči, na trgu pred šolo pa njemu v čast stoji njegov doprsni kip. V Borštu je Munihu v spomin postavljena spominska plošča. Leta 1951 je bil Dušan Munih  proglašen za narodnega heroja.
Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, 10. snopič, Gorica 1984


Glej tudi

link   Wikipedia - Dušan Munih


Prispeval/-a: Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 30.5.2012, Miha Vehar, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh