1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MUNIH Zdravko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MUNIH, Zdravko


Rojen: 
10. februar 1901, Most na Soči
Umrl:  3. december 1966, Most na Soči


Kraj delovanja: 


Imel je dva brata, Jožka in Cirila, ter sestri Marijo in Alojzijo. V Ljubljani je dokončal gimnazijo in se vpisal na Univerzo v Padovi, da bi opravil tajniški izpit. Pod italijansko oblastjo in kasneje vse do konca druge svetovne vojne je opravljal delo občinskega tajnika, hkrati pa pomagal v očetovi trgovini. Leta 1947 se je zaposlil kot komercialist pri Slovenski železnici, 1958. leta pa je zbolel ter se invalidsko upokojil. Z ženo Dragico Makarovič je imel tri otroke: Marka (dirigent), Tadeja in Pavla. 
Pod fašistično oblastjo je bil skupaj z Milutinom Vugom glavni pobudnik in pravzaprav steber kulturnega življenja na Mostu na Soči. S cerkvenim pevskim zborom je koncertiral na Šentviški planoti, v Podmelcu in Tolminskem Lomu. Po drugi svetovni vojni je osnoval na Mostu na Soči mešani pevski zbor, ki deluje še danes. Radio Koper hrani vsaj en posnetek koncerta tega zbora. Višek Munihovega zborovodskega delovanja predstavlja vodenje mešanega pevskega zbora Svoboda, katerega člani so bili delavci tovarne Meblo v Novi Gorici.  
Zdravko Munih je interpretiral predvsem dela Janeza Laharnarja, Vinka Vodopivca in Srečka Kumarja. Navezal je ustvarjalne stike s pianistom Antonom Troštom in skladateljem Lojzetom Bratužem. 
Literatura
Mešani pevski zbor "Zdravko Munih" Most na Soči: 20 let, Most na Soči 2010
Primorski slovenski biografski leksikon, snopi 10, Gorica 1984, str. 176-177 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 11.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh