1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MUROVEC Ivan Nepomuk
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MUROVEC, Ivan Nepomuk


Rojen: 
12. april 1859, Podmelec
Umrl:  31. januar 1917, Škofja Loka


Kraj delovanja: 


1878. leta je v Gorici zaključil gimnazijo in se vpisal v semenišče. V duhovnika je bil posvečen leta 1882. Tri leta je deloval v Kobaridu, nato je bil tri leta vikar v Logjeh, 1888 je bil premeščen v Sedlo, 1892 na Most na Soči (takrat Sv. Lucijo), leto za tem pa v Cerkno, kjer je 14 let delal kot dekan. Od 1907 - 1914 je deloval v Črničah, nato je bil eno leto kanonik v stolni cerkvi v Gorici. Z začetkom vojne je odšel v Škofjo Loko, kjer je huje zbolel in zaradi bolezni tu tudi umrl.    
Med delovanjem v Cerknem je začel kazati interes za gospodarske razmere in zato sodeloval pri kmetski posojilnici ter v gospodarskem društvu. Dal je popraviti župnijsko cerkev, organiziral vsakotedenska srečanja duhovnikov s celotne dekanije in sodeloval v društvu Čitalnica. V Črničah je bil prav tako član odbora posojilnice in hranilnice. Pod njegovim pokroviteljstvom so tamkajšnji župnijski cerkvi prizidali novo zakristijo, ustanovil je izobraževalno društvo in telovadni odsek Orel ter Marijino družbo. V Gorici je bil gavni pobudnik za ustanovitev katoliškega tednika Novi čas, s katerim je pozival k prenovi krščanskega gibanja na Goriškem. Sodeloval je v odboru Alojzijevišča in bil imenovan za diakona in nadzornika dekanij v slovenskem delu nadškofije. 

 

Literatura
Ivan Nepomuk Murovec, Koledar Goriške Mohorjeve družbe (1928), str. 103-106
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 10, Gorica 1984, str. 477-478 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 12.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh