1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
MUROVEC Stanko
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

MUROVEC, Stanko


Rojen: 
13. avgust 1906, Podmelec
Umrl:  1. maj 1982, Šempeter pri Gorici


Kraj delovanja: 


Osnovno šolo je dokončal v domačem kraju, učiteljišče obiskoval v Tolminu, maturiral leta 1927 v Vidmu, dve leti za tem pa opravil še dodatni izpit usposabljanja v Trstu. V letih 1927-1929 je poučeval v Lokovcu, na Šentviški Gori in na Pečinah, od leta 1930 do 1932 v Carbonu pri Potenzu v južni Italiji, potem pa do leta 1945 v Antegnatu pri Bergamu v Lombardiji. Kadar je le mogel se je Stanko Murovec vračal domov in na ta način ohranjal stik z družino in prijatelji. Po vojni se je vrnil na Tolminsko in poučeval v večih krajih do leta 1954. Za dve leti se je nato premestil na Ajševico, nakar je bil do leta 1966 zaposlen v upravni službi občinskega ljudskega odbora v Novi Gorici. Tega leta je prevzel vodenje arhivskega oddelka skupščine občine Nova Gorica, ki je bil pravzaprav nastavek za Pokrajinski arhiv, ustanovljen leta 1972. Stanko Murovec je bil še dobro leto po ustanovitvi njegov direktor, v njem pa je deloval še ves čas po upokojitvi. Pri občinski upravi občine Nova Gorica je bil dolgo vrsto let uradni prevajalec iz italijanskega v slovenski jezik. 
Stanko Murovec je bil velik poznavatelj folklornega izročila in splošne zgodovine Goriške in Tolminske, bil pa je tudi aktiven čebelar. 
Leta 1977 je prejel občinsko priznanje občine Nova Gorica.
 

L. di Sopra: Cestne povezave med Italijo in Jugoslavijo : problematika avtocest, 1970 (prevajalec)
Nekaj upravno političnih sprememb na območju severnoprimorskih občin od konca 1. svetovne vojne dalje, 1972
G. Fogar: Od ilegalnega antifašizma do proletarske brigade, 1974 (prevajalec)
20 let splošnoizobraževalnega šolstva v novogoriški občini, 1975


Literatura
I. Uršič: Stanko Murovec - prvi strokovni delavec v Pokrajinskem arhivu v Novi Gorici, Zbornik Pokrajinskega arhiva v Novi Gorici : ob 30. letnici ustanovitve (2002), str. 40-43
Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Nova Gorica 1972 
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 10, Gorica 1984, str. 478


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 12.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh