1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
OBLAK France
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

OBLAK, France


Rojen: 
21. marec 1845, Slap ob Idrijci
Umrl:  datum in kraj smrti neznana,


Kraj delovanja: 


Maturiral je leta 1866 v Gorici, nato je poučeval kot zasebni domači učitelj v Ljubljani, leta 1868 pa je odšel v Gradec, kjer je študiral poljedelstvo in pravo. Med študijem je nekaj časa delal v odvetniški pisarni Karla Lavriča v Gorici. Doktoriral je leta 1873 in se najprej zaposlil pri dveh italijanskih odvetniškh pisarnah v Gorici, kasneje pa na goriškem sodišču. Leta 1876 se je premestil na sodišče v Cerkno, nato v Buje, 1879. leta pa v Pazin. Po upokojitvi leta 1902 se je preselil v Gorico in tu dočakal prvo svetovno vojno. Leta 1916 naj bi bil še vedno v Gorici, že leto za tem pa se je za njim izgubila vsakršna sled. Datum in kraj smrti tako nista znana. Po nekaterih podatkih naj bi ga novembra 1917. leta odpeljali italijanski vojaki, pri čemer se je domnevno uničil tudi njegov bogati osebni arhiv.
France Oblak je bil že kot dijak član čitalniškega gibanja v Tolminu; k temu ga je navdušil predvsem Valentin Luznik, takratni prvi tajnik tolminske čitalnice. Med bivanjem v Ljubljani se je udeleževal dijaških shodov in z javnimi govori ter pisanjem člankov za časopis Soča opozarjal na potrebo po ustanovitivi slovenske univerze. Bil je član čitalniškega društva Sokol. V Gorici se je priključil slovenskemu goriškemu društvu Soča in se še naprej zavzemal za ustanovitev slovenske univerze, za jugoslovansko zvezo in zedinjeno Slovenijo ter za decentralizacijo Avstoogrske. 

Dr. Karol Lavrič in njegova doba, 1906

Literatura
B. Marušič: Zgodovinski časopis (1960), št. 14, str. 196-202
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 10, Gorica 1984, str. 516-517 


Glej tudi

link   Slovenski biografski leksikon


Prispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 15.6.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh