1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PEČENKO Silvan
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PEČENKO, Silvan


Rojen: 
4. avgust 1893, Bovec
Umrl:  6. maj 1951, Ljubljana


Kraj delovanja: 


Silvan Pečenko je bil sin uradnika Franca in Matere Helene Kaus. Srednjo šolo je obiskoval in dokončal v Gorici, kjer je bil tudi član Micklovega godalnega kvarteta. V Ljubljano se je preselil po prvi svetovni vojni. Tu se je pridružil mešanemu pevskemu zboru Glasbene matice, ki je bil ustanovljen leta 1891, ter prvemu slovenskemu vokalnemu kvintetu Franceta Marolta. Pel je drugi tenor. Leta 1925 je bil izvoljen za predsednika zbora Glasbene matice. Kot predsednik je deloval vse do svoje smrti (26 let). Med drugo svetovno vojno se je pridružil OF in bil zaradi aktivnega delovanja najprej pol leta prisilno zaprt v delavnici, nato pa še v Ribnici, kjer so ga naposled izpustili na prostost.   

 

Literatura
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 11, Gorica 1985, str. 600 


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 23.4.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh