1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PERELLO GODINA Zora (Alba)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PERELLO GODINA, Zora (Alba)


Rojena: 
14. maj 1922, Trst
Umrla:  21. februar 1945, Ravensbrϋck


Kraj delovanja: 


Zora, na anagrafskem uradu Alba, se je rodila v krojaški družini Antonia in Brkinke Pavle Kocijančič. Otroška leta je preživela v Škednju, po ločitvi staršev pa se je z materjo preselila k Sv. Jakobu. Tu se je vključila v mladinsko in kasneje v protifašistično gibanje ter dobila stik z delavsko in komunistično mladino. Njeno ilegalno delovanje jo je že leta 1940 pripeljalo do aretacije. V zaporu je preživela 7 mesecev, čez par tednov so jo, ob napadu na Jugoslavijo, ponovno aretirali in konfinirali v Pollenzo v pokrajini Macerata. Junija 1941 se je vrnila v Trst in se preko bratov Kovačič povezala z Osvobodilno fronto in postala aktivistka. Ob ustrelitvi prijatelja Pina Tomažiča in tovarišev so jo, zaradi trošenja letakov, spet zaprli skoraj za leto dni in jo nato septembra 1942 v Rimu obsodili na 13 letno kazen, ki jo je prestajala v Perugi.
Po kapitulaciji Italije se je Zora vrnila domov in se zaradi nevarnosti ponovnega prijetja podala na terensko delo v Brkine. Tu je spoznala partizana Albina Godino-Voja in se z njim  maja 1944 poročila. Toda poleti se je morala spet vrniti na ilegalno delo v Trst, že oktobra so jo aretirali. Prestala je nečloveška mučenja in zasliševanja, končno so jo  decembra deportirali v Ravensbrϋck, kjer je čez 3 mesece umrla.
Po njej so v Škednju poimenovali Ljudski dom (2007), v Kopru so po njej poimenovali cesto.

Literatura
Slovenski primorski biografski leksikon: 11:snopič: Omersa-Pirjevec. Gorica:Goriška mohorjeva družba, 1985, str. 614-615
Turk, L. Zora. druga izdaja. Trst: ZTT EST, 2006
Pred 50 leti je Zora Perello umrla v nacističnem taborišču. Primorski dnevnik, 1995, 51,49, str.18-19
Osvetlitev ženske linije, ki se spleta in prepleta z zgodovino: Zora Perello. Primorski dnevnik, 2005, 61, 221, str.16Glej tudiPrispeval/-a: Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst
Zadnja sprememba: 21.3.2014, Gabriela Caharija, Narodna in študijska knjižnica Trst

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh