1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PERVANJE Anton (Tone)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PERVANJE, Anton (Tone)


Rojen: 
17. januar 1901, Prapetno Brdo (Šentviška planota)
Umrl:  3. julij 1944, na Kojci (pokopan na Šentviški Gori)


Kraj delovanja: 


Bil je najstarejši preživeli sin devetih otrok (dva sta umrla v otroštvu) bogate kmečke družine (po domače pri Klakovih) očeta Fortunata in matere Antonije Podgornik. Že v mladih letih se je pridružil komunističnemu gibanju in bil zaradi ilegalne dejavnosti zaprt najprej v letu 1931, nato leta 1940 pregnan v Pisttacijo v Italijo, leti 1942 in 1943 pa je preživel v zaporu v Coroneu. 1944. leta se je pridružil Vojkovi partizanski brigadi, kjer je prevzel delo vojnega dopisnika in pisca kronike, ki je ostala v rokopisu. Istega leta je bil ustreljen na hribu Kojca nad dolino Idrijce.
Anton Podgornik je kot glasbeni samouk vodil vaški orkester, igral harmoniko, violino in kitaro. Bil je tudi zelo inovativen na področju kmetijstva: z bratom Stankom sta izdelala nekatere izvirne stroje in orodja, od katerih sta patentirala avtomatični stroj za sajenje krompirja. Leta 1934 je skupaj z bratoma Stankom in Francem odšel na Češko, kjer so v tovarni J. Pracerja v Roudnici najprej sami izdelali omenjeni stroj, ga tudi preizkusili, nato pa tovarni odstopili licenco za serijsko proizvodnjo. 
Življenje Antona Pervanje je bilo usmerjeno v revolucionarno gibanje za osvoboditev delavca in kmeta izpod primeža kapitalizma in boržuazije.

 

Literatura
Arhivski zapisnik Toneta Pervanje; predal dne 2.7.2012
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 11, Gorica 1985, str. 637 

Izjava Toneta Pervanje dne 2.7.2012


Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 21.7.2012, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh