1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PERVANJE Ignacij (Nace)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PERVANJE, Ignacij (Nace)


Rojen: 
8. december 1911, Prapetno Brdo (Šentviška planota)
Umrl:  14. januar 1987, Bovec


Kraj delovanja: 


Med služenjem rednega vojaškega roka v Firencah se je učil zobozdravstva in leta 1935 sprejel delo v vojaškem zobozdravstvenem laboratoriju v Palermu. Leta 1939 se je zaposlil v Milanu v proizvodnji radijev Safar in hkrati vpisal študij zobotehnike, zatem je bil tri leta v konfinaciji v Pisticciju, kjer je ustanovil zobotehnični laboratorij. Ko se je leta 1943 skupaj z bratom Stankom pridružil Gradnikovi brigadi, je prevzel delo sanitetnega referenta. Organiziral je partizanski bolnišnici v Otaležu in pri Prapetnem Brdu, nakar mu je IX. korpus dodelil mesto zobozdravstvenega referenta. Po osvoboditiv je zaključil dentistično šolo v Ljubljani. Do upokojitve je bil podpolkovnik v JLA, delal pa je v zobnih ambulantah v Portorožu, Ljubljani in Novem mestu. Po upokojitvi se je zaradi bolezni skupaj z ženo preselil v Bovec, kjer je tudi umrl.    
Bil je odlikovan z Redom hrabrosti, Redom zaslug za narod III, Redom za vojne zasluge III, Redom ljudske armade, prejel je priznanje ob deseti in dvajseti obletnici JLA ter priznanje zobozdravstvenih delavcev NOV in POS.

 

Literatura
Arhivski zapiski Toneta Pervanje; predal dne 2.7.2012
Primorski slovenski biografski leksikon, snopič 11, Gorica 1985, str. 637 

Izjava žene Antonije Pervanje dne 29. 6. 2012
Izjava Toneta Pervanje dne 2.7.2012Glej tudiPrispeval/-a: Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin
Zadnja sprememba: 9.1.2013, Renata Lapanja, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh