1.200 oseb Primorci.si Primorci.si
xPrimorci.si

Biografski leksikon predstavlja osebnosti, ki so s svojim delom vplivale na vsa področja življenja v vaseh, mestih in pokrajini. Zbirka imen raste in se dopolnjuje, tako da nikoli ni dokončna.
Veseli smo predlogov za uvrstitev novih osebnosti v leksikon. Pošljite jih na primorci.si@gkfb.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca.

Pogoji uporabe vsebin
PIELICH (por. NEGRO) Valentina (Tina Vajtova)
Foto: Arhiv knjižnice
Galerija slik

PIELICH (por. NEGRO), Valentina (Tina Vajtova)


Rojena: 
4. marec 1900, Solbica
Umrla:  21. februar 1984, Pordenone


Kraj delovanja: 


Rezijanska pravljičarka je obiskovala le dva ali tri razrede osnovne šole v rojstni vasi. Že zelo mlada je pomagala z delo svoji družini. Z materjo in ostalimi vaščankami je hodila po Furlaniji, Istri, Pivki in Vipavi, kjer je prekupčevala razno blago. Na poti je spoznala veliko ljudi in se od njih naučila najrazličnejše pravljice, pesmi, pregovore in uganke. Poleg tega si je zapomnila tudi opise šeg in navad, spomine in dogodivščine rezijanskih soportnikov.
V veliko zadoščenje ji je bilo, da so sosednje poznali in cenili njen dar za pripovedovanje in se z njo radi družili. Ponosna je bila na to, da so njene pravljice posneli in objavili v slovenskih in tujih knjigah. Njene pripovedne sposobnosti je zelo cenil Milko Matičetov, ki je temeljito raziskoval ljudsko izročilo v Solbici v Reziji. Milko Matičetov je posnel na magnetofosnki trak preko 400 pripovednih enot

Dvanajst ujcev, 1974 (pripovedovalka)
Zverinice iz Rezije, 2001 (pripovedovalka)


Literatura
Rehar, L. Nojevo pero 1. Trst: Založništvo tržaškega tiska, 2012
Matičetov, M. Tina Vajtova (1900-1984). Traditiones: zbornik Inštituta za slovensko narodopisje in Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU, 1984, let. 13, str. 187-190


Glej tudiPrispeval/-a: Martina Humar, Narodna in študijska knjižnica Trst
Zadnja sprememba: 28.5.2013, Martina Humar, Narodna in študijska knjižnica Trst

print  NatisniIzdelava in oblikovanje Qualitas
Glej tudi: notranjci gorenjci pomurci celjskozasavski združeni na portalu znani slovenci
Strani so vzpostavljene na platformi WebTool 4.5      
Na vrh